Nieuwbouw

Stappenplan bij het bouwen van een schuur

Stappenplan bij het bouwen van een schuur
Wil jij graag een houten schuur in de tuin, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Je hebt hiervoor altijd de optie om het te laten doen of het zelf te bouwen. In dit artikel geven we je graag een stappenplan hoe je een houten schuur moet bouwen. Vervolgens kun je zelf de keuze maken of je het zelf gaat aanpakken of het toch uitbesteedt.

Wat zijn de regels voor het bouwen van een houten schuur?

Het bouwen van een schuur in de tuin kan zonder vergunning, maar dan moet hij wel voldoen aan enkele voorwaarden. Allereerst mag het tuinhuisje niet groter zijn 3 meter hoog. Vervolgens mag het niet als een keuken of slaapkamer gebruikt worden, omdat het gezien wordt als een opslag. De totale oppervlakte van de bijbehorende gebouwen mag niet boven de 30m2 uitkomen.

Tot slot mag je niet tegen een erfgrens aan bouwen, tenzij dit tussen je eigen erf en dat van een particulier of bedrijf ligt. Anders moet je minimaal 1 meter van de erfgrens af bouwen. Heb je een tuinhuis gebouwd dat niet aan deze voorwaarden voldoet? Dan is er een vergunning benodigd. Als je de vergunning niet hebt, kan het zijn dat de schuur afgebroken moet worden. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Het ontwerp van de schuur

Heb je de regels goed doorgelezen? Dan kun je beginnen met het ontwerpen van de houten schuur. Je wilt immers dat hij goed bij de tuin past en daarnaast ook voldoende ruimte heeft om spullen op te kunnen bergen. De plek van de schuur in de tuin is ook erg belangrijk, omdat je zo zeker weet dat je hem goed kunt gebruiken. Ook kun je ten alle tijden een ontwerp opzoeken die je na kunt maken. Je hoeft natuurlijk niet zelf het wiel uit te vinden. Tot slot kun je er ook erg leuk een veranda aan maken om de schuur nog interessanter te maken!

Indeling van de houten schuur

Vervolgens is het belangrijk dat je een goede indeling van de houten schuur kunt maken. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat je in de schuur kwijt wilt. Is het bijvoorbeeld bedoelt om fietsen te stallen, of wil je er juist tuingereedschappen in kwijt? Door een goede indeling te maken van de schuur weet je precies wat je kunt verwachten en hoe je de bouw moet voltooien.

Van welk materiaal maak je de schuur?

Ook de materiaalkeuze is natuurlijk van belang. Een houten schuur wordt natuurlijk van hout gemaakt, maar weet je ook al welk hout? In de meeste gevallen wordt een schuur van Douglas hout gemaakt. Dit hout is namelijk erg sterk en is bestand tegen de verschillende weersinvloeden in Nederland. Daarnaast is het ook gemakkelijk te bewerken, zodat de klus eenvoudig afgerond kan worden. Het hout heeft een warme hout kleur. Deze kan na verloop van jaren egaal vergrijzen, waardoor het alleen maar mooier wordt.

Laat de schuur bouwen

Ben je geen ervaren klusser? Dan is het wellicht een goede optie om de schuur te laten bouwen door vakmannen. Wanneer je namelijk zelf de schuur gaat maken, kun je snel fouten maken. Dit kan ervoor zorgen dat er vocht in de schuur komt te zitten of dat hij binnen enkele jaren niet meer stevig genoeg is. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een goede fundering te leggen zodat de schuur niet verzakt. Wil jij een schuur laten bouwen? Neem contact op met de specialist. Je kunt dan direct ook vragen of ze er gelijk een veranda aan kunnen zetten. Hoe leuk is dat?

Ook interessant