Tuinaanleg en onderhoud

Bouwgrond rijp maken voor een aan te leggen tuin

Bouwgrond rijp maken voor een aan te leggen tuin
Bij bouwwerkzaamheden raakt de bouwgrond vaak al snel vervuild. Denk aan schroeven en spijkers die achterblijven, klein stukjes piepschuim of isolatiemateriaal die in de grond verdwijnen, enzovoorts. Het is gebruikelijk om op zand te bouwen, waardoor de ruimte rondom een opgeleverde woning eerst rijp moet worden gemaakt voor de aanleg van een tuin. Niet alleen voor de beplanting, maak vaak ook voor bijvoorbeeld het aanleggen van een terras. Het zand wat tijdens de bouw van een woning gebruikt wordt, is hier niet altijd geschikt voor. Verschillende hulpmiddelen helpen de grond rond een woning klaar te maken voor het aanleggen van een tuin. Denk bijvoorbeeld aan een pH en EC-meter.

Storten fundering tuinhuis of schuurtje

Voordat de tuin rijp wordt gemaakt voor de aanleg van borders en een terras, is het slim om de fundering voor een tuinhuis of schuurtje te storten. De fundering kan direct op het zand rond de woning worden aangebracht. Tegenwoordig is het gebruikelijk om een prefab constructie te gebruiken voor de fundering van een tuinschuur. De fundering heeft hierbij direct de juiste maat voor de houten constructie die men er later op plaatst. Belangrijk is logischerwijs wel het aantrillen van de ondergrond, zodat de betonnen fundering waterpas ligt.

Aanleg van het terras rond een woning

Zodra de bouwwerkzaamheden rond de woning, het schuurtje en bijvoorbeeld het tuinhuis gereed zijn, kan begonnen worden met de aanleg van het terras. Niet iedereen kiest voor een terras. Een alternatief is een veranda. Een veranda kan vaak direct op het bouwzand rond een nieuwbouwwoning opgebouwd worden. Het voordeel van zand is dat het water makkelijk afgevoerd kan worden. Zo trekt het vocht niet in het hout van de balken onder de veranda. Raadpleeg een stratenmaker of het zand rond de woning geschikt is voor de aanleg van een terras.

Zand vervangen voor tuinaarde

De laatste stap bestaat uit het vervangen van het zand voor tuinaarde. In dit geval is de pH meten van de tuinaarde heel belangrijk. Een te lage of juist te hoge pH-waarde zal ertoe leiden dat de planten straks niet zullen groeien. Er zijn handige meters verkrijgbaar, waarmee je de pH-waarde eenvoudig kunt meten na het nemen van een grondmonster. Met turf, compost en kalk kun je de pH-waarde vervolgens aanpassen. Ideaal voor de meeste planten is een pH-waarde tussen de 4.0 en 8.0 pH. Sommige planten verlangen juist een hogere pH-waarde van de grond.