Tuinaanleg en onderhoud

Kunstgras kopen en zelf aanleggen

Kunstgras kopen en zelf aanleggen
Kunstgras ziet er tegenwoordig net zo uit als echt gras. Het is bijna niet van echt te onderscheiden. Met kunstgras in je tuin heb je bijna geen onderhoud meer aan je gras. Je hoeft het niet te maaien of te bemesten, het ziet er altijd mooi groen uit. Heel handig dus. Kun je kunstgras ook zelf leggen? Ja dat kan, in dit artikel leggen we uit hoe je dat moet doen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om kunstgras te leggen heb je materiaal en gereedschap nodig. Ten eerste heb je een stanleymes nodig om het doek mee te kunnen snijden. Daarnaast heb je een hamer, een bezem en kunstgraspinnen nodig. Natuurlijk heb je het kunstgras zelf nodig en eventueel tweecomponentenlijm.

Stabiele ondergrond

Bij het leggen van kunstgras is het belangrijk om een goede stabiele en egale ondergrond te hebben. Je wilt namelijk niet dat het kunstgras later gaat verzakken. Is de ondergrond niet egaal, dan moet je deze eerst egaliseren. Zodra de ondergrond egaal is kun je het kunstgras onderdoek plaatsen. Hierdoor houd je een stabielere ondergrond doordat de druk beter verdeeld wordt.

Onderdoek

Zorg ervoor dat wanneer je het onderdoek legt, je het onderdoek zo dicht mogelijk tegen de bestrating of de omsluiting van het gazon legt. Het onderdoek kun je eenvoudig op maat snijden met het stanleymes. Heb je het onderdoek gelegd, leg er dan iets zwaars of sproei het nat zodat het niet kan wegwaaien.

Kunstgras leggen

Als je kunstgras gaat leggen in je tuin en je rolt het uit, let dan op de vleugrichting, ook wel de schuinte van de vezels genoemd.Deze moet richting het terras, of in ieder geval de plek waar je het meeste vanaf kijkt te liggen. Dat geeft het mooiste resultaat. Zorg voor een kleine overlapping, dat later kan worden afgesneden. Meestal is 5 cm per kant voldoende. Op deze manier kun je het strak snijden tegen de omringende delen zoals de schutting, muren of bestrating.

Verlijmen

Soms moeten er meerdere stukken kunstgras aan elkaar worden gelijmd. Het is dan zaak om 1 a 2 stiknaden in de lengte eraf te snijden. Snijd in de richting van de vezels. Zo snijd je geen kunstgrasvezels af. Leg de stukken naast elkaar. Met kunstgrastape kun je de twee delen aan elkaar plakken. u8

Randen snijden

Als het kunstgras goed op zijn plek ligt kun je de randen snijden om het geheel af te werken. Snijdt het kunstgras aan de onderkant centimeter voor centimeter op maat. Heb je rondom bestrating dan kun je het kunstgras beter van bovenaf op maat snijden. Snijd het kunstgras met een zagende beweging af.

Kunstgraspinnen

In de hoeken van het kunstgras kun je de kunstgraspinnen in de grond slaan met een hamer of de achterkant van een mes. Hierdoor blijft het kunstgras beter liggen en kan het niet wegwaaien. Ook is het zo lastiger om het kunstgras op te tillen en van zijn plek te halen.

Bezanden

Het is niet noodzakelijk, maar wordt vaak wel aangeraden. Door de kunstgrasmat te bezanden wordt deze niet alleen zwaarder, mar zorgt ook voor een betere ondersteuning van de kunstgrasvezels. De vezels zullen beter rechtop blijven staan. Het kunstgras zal ook minder snel slijten wanneer het bezand is.

Ook interessant