Hoe je een duurzame tuin kunt creŽren

Bron: Bouw & Wonen
Hoe je een duurzame tuin kunt creŽren
Door het verbouwen van eigen groenten hoef je minder naar de supermarkt en kun je een klein beetje zelfvoorzienend zijn. Let hierbij wel op de hoeveelheid water dat gebruikt wordt om deze groentes te verbouwen omdat watergebruik ook een grote factor is in hoe duurzaam je dingen verbouwd. Ook kun je gebruikte koffie bijvoorbeeld als compost gebruiken waardoor jouw eigen gekweekte groenten weer beter groeien.

Kies voor duurzame materialen

Voor bijvoorbeeld de schuttingen en omheiningen kun je kiezen voor duurzame materialen zoals bamboe, hout en kurk. Zo vermijd je het gebruik van synthetische materialen die steller vergaan en ook nog eens op een niet duurzame manier verkregen zijn. Hout en bamboe zijn goede materialen voor bijvoorbeeld een schutting wat voorkomt dat er synthetische materialen worden gebruikt voor enkel de omheining van de tuin.

CreŽer van een eigen ecosystemen

Door het bouwen van goede broedplekken voor vogels maak je jouw tuin aantrekkelijker voor deze dieren. Ook insecten kunnen jouw duurzame tuin bevorderen doordat zij een goede invloed hebben op de groei van nieuwe planten en bloemen. Zo kun je bijvoorbeeld een leiboom kopen. Leibomen zijn bomen die, afhankelijk van de soort, zo2 compensatie opleveren. Dit is erg fijn voor de natuur en het klimaat die weer wat extra zuurstof terug krijgt.

Hergebruik het water

Bewatering van de tuin is iets waar een beetje over nagedacht moet worden. Regenwater dat doelloos op de grond valt kan natuurlijk ook opgevangen worden en gebruikt worden voor de planten. Dit is al een goede manier van water hergebruiken. daarnaast kun je investeren in een bewateringssysteem dat je zelf kunt reguleren wanneer er meer regenwater is gevallen of juist minder. Zo een systeem bespaard drinkwater wat je normaal over de planten zult gieteren en zo kun je ook ervoor zorgen dat de planten niet te veel maar ook niet te weinig water krijgen. Dit is niet alleen goed voor de verduurzaming van de tuin maar ook voor de gezondheid van de planten.

Tuinverlichting kan ook duurzaam zijn

Een tuin is niet alleen een plek om groenten en planten te verbouwen. Natuurlijk mag een tuin ook een plek zijn om gezellig te kunnen zitten met wat vrienden. wel kun je zo een plek op een duurzame manier bouwen. Gebruik ook hierbij bijvoorbeeld hout voor een loungebank. Maar ook de verlichting kan duurzaam. Hiervoor zijn led- of solarverlichting een goede manier om met weinig stroomgebruik toch leuke verlichting in de tuin te hebben.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo