Tuin

Zoek je naar inspiratie voor kindvriendelijke tuin?

Zoek je naar inspiratie voor kindvriendelijke tuin?
Kijk dan niet verder! Volg deze tips en tuinideeën voor kinderen en creëer het hele jaar door een veilige, leuke en leerzame buitenruimte voor kinderen.

Of je nu manieren zoekt om je oudere kinderen van het scherm weg te krijgen en buiten van de frisse lucht te laten genieten, of je kleuters aan een nieuw tuinproject wilt laten beginnen, we hebben genoeg ideeën! Van onmiddellijk vermaak zoals hutten en klimrekken, tot meer langdurige projecten, zoals de kinderen betrekken bij het planten van een moestuin, er is voor alle leeftijden en voor alle maten van de achtertuin iets te vinden.

Houd het natuurlijk

Het is vaak niet nodig om specifieke voorwerpen te kopen voor kinderen om mee te spelen. Gebruik je fantasie en maak eenvoudige speelplekken van natuurlijke materialen, zoals deze boomstronken, die een geweldige hindernisbaan of zitplek zouden vormen. Leg als alternatief stapstenen over een gazon, en laat ze ofwel effen, of verf en versier ze.

Als je in de tuin aan het snoeien bent, gooi het afval dan niet meteen weg. Laat het op een hoop liggen zodat je kinderen er van kunnen genieten, of daag ze uit er iets geweldigs mee te maken.

Groentetuintjes zijn een geweldige aanvulling op een tuin voor het hele gezin, maar voor kinderen zijn ze een bijzonder leuk project omdat ze kunnen zien hoe hun harde werk vruchten afwerpt en (hopelijk) kunnen proeven van wat ze verbouwen. Kies voor groenten en fruit die gemakkelijk te kweken zijn en snel ontkiemen, gezien de korte aandachtsspanne van de meeste kinderen. Courgettes, tomaten, wortels, sla en microsalades zijn allemaal goede opties.

En ook als je geen overvloedige ruimte hebt om een moestuin aan te leggen, kun je gewoon wat zaden planten in bloembakken of potten. Specifieke olijfbomen zijn altijd een goede keuze. Apart olijfbomen kopen? Ook gegarandeerd succes voor een groene en kindvriendelijke tuin!

Bouw een tipitent!

Er is niets zo gaaf aan een tent of boomhut in de tuin. Kinderen vinden het heerlijk om die ruimte zonder volwassenen te hebben om in te spelen en het gevoel te hebben dat ze dat extra beetje vrijheid hebben. Als je oudere kinderen hebt, help ze dan om een tipi te bouwen van takken die tegen een boom gestapeld zijn, en voor kleinere kinderen biedt een waslijn met wat stof erover gespeld net zo veel plezier.

‘s Avonds zou je ook kunnen genieten van de gezelligheid door een vuurtje aan te steken en helemaal het gevoel te hebben dat je in de wildernis kampeert in plaats van onder een dekzeil in je achtertuin te zitten.

En als je kinderen zo dol zijn op een tipitent, waarom maak je er dan niet een meer permanente vaste plek in je tuin van? Een blokhut op kinderformaat aan de voorkant bouwen zou perfect zijn om ze ook in de koudere maanden buiten te krijgen, plus het is iets waar kinderen van alle leeftijden van kunnen genieten. Maak het extra gezellig door het te vullen met dekens en sprookjesverlichting!

Zoek je naar inspiratie voor kindvriendelijke tuin?