Hoe maak je de tuin kindvriendelijk?

30 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Hoe maak je de tuin kindvriendelijk?
Foto: buitenspeelgoed.nl
Iedereen brengt graag tijd door in de tuin. Lekker genieten van de gezonde buitenlucht terwijl er vrienden op bezoek komen, een mooie sier- of groentetuin onderhouden of gewoon met een boekje op het terras zitten. Iedereen geniet ervan. Maar wat maakt een tuin aantrekkelijk voor kinderen? Ze spelen heel graag buiten omdat ze daar volop hun energie kwijt kunnen. Sommigen hebben genoeg aan een grasveld en een voetbal, anderen verlangen naar een glijbaan of skelter. Maar hoe begin je er nu aan? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Indeling

Door goed na te denken over de indeling van de tuin, kan je ervoor zorgen dat de tuin niet alleen maar een mini speeltuin is. Je wil er zelf tenslotte ook nog van genieten. Daarom kan je werken met een lage schutting of haag, zodat de kinderen een aparte speelplek hebben. Daar kunnen ze volop ravotten zonder dat ze zich geremd moeten voelen of moeten oppassen voor jouw siertuintje. Op die manier behoud je ook nog een ruimte voor jezelf van waaruit je een oogje in het zeil kunt houden.

Planten

In de kindvriendelijke tuin is er ook plaats voor planten. Kinderen kunnen zich erachter verstoppen of hun eigen private plekje creren om tot rust te komen. Sommige kinderen hebben zelfs groene vingers en willen hun eigen mini moestuintje aanleggen. Als er stevige bomen zijn, kunnen ze erin klimmen. Zon natuurlijk klimrek is een echte trekpleister in de tuin. Je zou er zelfs een boomhut in kunnen maken. Waar je moet voor oppassen, zijn giftige planten of planten met een irriterende werking bij huidcontact. Het spreekt voor zich dat kinderen graag overal aan voelen of soms zelf van willen proeven. En vermits je niet altijd alles kan zien, kan je op dat vlak maar beter voorkomen dan genezen. Laat je goed informeren over de planten die je zou overwegen om in de tuin de zetten.

Speeltuigen

Kinderen zijn natuurlijk helemaal gelukkig als er wat te beleven valt in de tuin. Daarom is buitenspeelgoed de aangewezen manier om kinderen optimaal te laten genieten van de tuin. Dit gaat van zandbakken, over schommels tot trampolines. Of wat te denken van een houten speelhuis? In de zomer is een tijdelijk zwembadje ook altijd een grote hit. Maar het meest populair blijven de voetbaldoelen. Welk kind droomt er niet van de nieuwe Lionel Messi te worden?

Hoe jouw kindvriendelijke droomtuin er ook uit ziet, vergeet niet, kinderen vinden het leuk om samen te zijn met de familie. Dus, trek er ook regelmatig tijd voor uit om samen van de kindvriendelijke tuin te genieten.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo