Belang gezonde leefomgeving niet te onderschatten

2 maart 2017 Bron: Luchtvervuiling (Logic-Immo)
Belang gezonde leefomgeving niet te onderschatten
Wetenschappers van de Universiteit Hasselt, onder leiding van professor milieu-epidemiologie Tim Nawrot en doctoraatstudente Nelly Saenen stellen dat luchtvervuiling kinderen minder aandachtig maakt. Op dagen met meer luchtvervuiling in de buurt van de school, scoren leerlingen slechter. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van de Universiteit Hasselt. Het onderzoek benadrukt het belang van een schone schoolomgeving én de noodzaak om iets te doen aan het drukke, vervuilende verkeer.

De wetenschappers namen op verschillende tijdstippen stalen van de luchtkwaliteit bij basisscholen in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Plekken waar geen specifieke problemen zijn met luchtvervuiling en die heel wat schoner zijn dan stedelijke gebieden, maar die wel te lijden hebben onder een wijdverspreid probleem in Vlaanderen: druk verkeer.

Wat ze vaststelden, is vrij onrustwekkend:
  • Luchtvervuiling in de buurt van de school had een tijdelijk negatief effect op de prestaties van de schoolkinderen.
  • Kinderen die in een omgeving wonen met een slechtere luchtkwaliteit, scoorden slechter op aandachtstesten. En dat zowel op de korte als op de lange termijn.

De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad ‘Environment International’. Eerder kwam het Steunpunt Milieu en Gezondheid al tot gelijkaardige conclusies.

Verkeersprobleem

“Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer,” voegt onderzoek Tim Nawrot eraan toe, “moeten we hier dringend werk van maken. Het ging het om scholen in gebieden met relatief weinig luchtvervuiling. In een drukke stad zal het effect zeker groter zijn.” Bij de drie scholen lag de luchtvervuiling altijd onder de Europese norm van 25 microgram/m3. In steden worden vaak pieken van 30 microgram gehaald en bij smogalarm zelfs van 100 microgram.

Gezonde leefomgeving

Als je op het punt staat te verhuizen, denk je dus maar beter twee keer na over je toekomstige woonplaats. Terwijl wonen in de stad doorgaans duurzamer is (je ecologische voetafdruk is er kleiner), heb je er wel meer last van verontreiniging. Dat geldt echter ook voor veel locaties op het platteland, bijvoorbeeld aan een steenweg. Waarnaar je voorkeur ook uitgaat, kies een plek met groen in de omgeving (parken, bossen, tuinen, …) en zonder al te druk verkeer.

Lees ook: De meest kindvriendelijke gemeenten van Vlaanderen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo