Architectuur

Stad Leuven vernieuwt Foch- en Margarethaplein

De heraanleg van het Foch- en Margarethaplein is de laatste maanden een vast gespreksonderwerp geworden onder de Leuvenaars. De gemeenschap kijkt immers vol belangstelling naar de veranderingen die de stad en De Lijn voor de pleinen in petto hebben. De uitvoering ervan ligt in de handen van Ney & Partners - Grontmij & Libost-Groep.
Het voornaamste doel van de werken bestaat erin het plein te ontdoen van haar complexe en drukke verkeerssituatie. Hiervoor zou men de bushaltes uiteentrekken. De bussen richting UZ Gasthuisberg zullen dan op het Margarethaplein halt houden; de bussen richting station zullen stoppen op het Fochplein. Op die manier kan men het aantal te verwerken bussen per dag verminderen met ruim de helft.

Een volgende fase houdt een heroriëntering van het stadsdeel rond de Tiensestraat in. Met de bedoeling dit deel te voorzien van een meer commerciële inslag, zal er nauwere aansluiting gezocht worden met de Diestsestraat, één van de bekendste winkel- en wandelstraten van Leuven. Om deze taak zo optimaal mogelijk te vervullen, zal het doorgaand verkeer zoveel mogelijk geweerd worden. Op die manier verhoogt het plein enerzijds de commerciële activiteiten van dit stadsdeel en vormt het anderzijds beter dan ooit het scharnierpunt tussen de drukke stadszone en het vertier nabij de Grote Markt.

Duurzaam ontwerpen

Volgens de ontwerpers past de heraanleg van het Foch- en Margarethaplein volledig binnen het concept van ‘duurzaam ontwerpen’. Een plein moet volgens hen immers niet uitsluitend in de hedendaagse context passen door ten dienste te staan van de huidige omgeving, maar daarnaast ook bestendigd zijn tegen wijzigingen in de toekomst. Dit betekent dat het plein goed past binnen de omgeving, maar daarbij haar identiteit niet verliest. Daarnaast heeft men er ook naar gestreefd een ontwerp te voorzien met minimale life-cycle costs inzake ontwerp-, bouw-, beheer-, onderhouds- en exploitatiekosten. Tot slot heeft men getracht om het plein blijvende esthetische kwaliteiten te verschaffen en vooral te beschermen tegen graffiti en vandalisme. Hiervoor creëerden de ontwerpers een eenvoudige constructie, goede toegankelijkheid, vervangbaarheid en ongevoeligheid voor menselijke fouten en schade.

Lees verder op Architectura.be