Tuinaanleg en onderhoud

Schutting bouwen met Zweeds rabat: dit moet je weten

Schutting bouwen met Zweeds rabat: dit moet je weten
Als er iets is waar de pandemie voor heeft gezorgd, is dat we met z’n allen meer buiten te vinden zijn. Het is niet alleen het park om de hoek of het bos een stukje verderop dat we steeds meer weten te waarderen; ook onze eigen tuin is vaker een plek die als verlengstuk van de woonruimte wordt gezien.

Daarom kan het geen kwaad om je tuin een make-over te geven om zo een buitenruimte te creëren waar je helemaal fijn op je plek zit. Dat kan op verschillende manieren, onder andere met het aanpakken van de basis. Wat dacht je van een schutting bouwen met Zweeds rabat voor meer sfeer en warmte? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is Zweeds rabat precies en hoe herken je het?

Wanneer je aan Zweden denkt, denk je aan die prachtige rode houten huisjes die gemaakt zijn van zogeheten ‘gepotdekselde’ planken. Deze planken staan bekend om hun duurzaamheid en stevigheid en zorgen ervoor dat je met het juiste onderhoud jarenlang kunt genieten van een houten huis. In Nederland hebben we Zweeds rabat; planken die hun oorsprong vinden in die gepotdekselde houten planken uit Zweden. Het verschil met de oorspronkelijke plank is de vorm: Zweeds rabat planken hebben een inkeping aan de onderkant van de plank en nemen geleidelijk in dikte af.

In Zweden potdekselen ze gewone planken, waarna ze de vorm krijgen die je ziet bij Zweeds rabat. Door deze speciale vorm kunnen de planken eenvoudig in elkaar vallen en heb je geen last van kieren en gaten. Het potdekselen hoeft bij Zweeds rabat dus niet meer te gebeuren, omdat ze de vorm al hebben. In de afgelopen jaren zijn dergelijke planken in Nederland en België ontzettend populair geworden. Je herkent ze aan de stevigheid; Zweeds rabat wordt meestal gemaakt van Douglas hout, maar kan ook gemaakt worden van onder andere eikenhout, grenen en lariks. Daarnaast is het mogelijk om de planken in iedere gewenste kleur te laten verven.

Dit kun je met Zweeds rabat: een schutting bouwen

Hoewel we Zweeds rabat hier niet gebruiken voor het bouwen van mooie rode huizen is het wel heel goed toe te passen op andere manieren. Zo is het een kwalitatief en duurzaam materiaal om te gebruiken voor het bouwen van een schutting. Dit soort schuttingen worden voornamelijk geplaatst in tuinen met een landelijke sfeer, maar kunnen natuurlijk in iedere soort tuin worden neergezet. Het voordeel ervan is dat je gemiddeld 10 tot 15 jaar kunt profiteren van een mooie schutting die gemaakt is van Zweeds rabat. Dat is te vergelijken met een schutting van geïmpregneerd vuren of grenen.

Het is daarbij mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een schutting van Zweeds rabat. Het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn goede planken, het nodige gereedschap en een stappenplan. Bij Wood and Colors vind je de benodigdheden die je kunt gebruiken bij het bouwen van een schutting. Om de planken te bevestigen, moet je een houten regelwerk bevestigen aan de muur. Daar worden de planken op bevestigd met roestvrijstalen schroeven. Het geheel moet worden afgemaakt met een kwalitatieve beits die geschikt is voor Zweeds rabat. Daarmee zorg je ervoor dat de schutting beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden en gaat het geheel langer mee.

Voordelen van Zweeds rabat in je tuin

Naast het bouwen van een schutting kun je Zweeds rabat natuurlijk nog voor andere doeleinden toepassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bouwen van een overkapping? Of een tuinhuisje in Zweedse stijl? Dit bijzondere hout is op zoveel verschillende manieren in te zetten dat je er van alles mee kunt maken. Het is zelfs mogelijk om het voor het produceren van meubels te gebruiken! Andere voordelen van Zweeds rabat zijn onder andere:

  • Zoals je hierboven al kon lezen, zijn Zweedse rabat planken eenvoudig te monteren. Je moet wel even weten hoe het moet, maar zodra je dat weet, is de montage zo gebeurd. Omdat de planken schuin aflopen, klik je ze als het ware zo in elkaar voor een mooi geheel.
  • Zweeds rabat is het ideale materiaal om toe te passen in een landelijke omgeving en landelijke tuin. Het staat bijvoorbeeld ontzettend goed in combinatie met veel groen, zoals planten, een grasveld, struiken en bloemen. Ook in een meer moderne omgeving is het materiaal goed toe te passen – helemaal wanneer je de planken in een strakke kleur laat verven, zoals zwart.
  • Zweeds rabat is voor verschillende budgetten beschikbaar. Dat komt omdat de planken van divers hout worden gemaakt, zoals Douglas hout, eikenhout, lariks en grenen. Op die manier kies je zelf welke prijs het beste bij je past.
  • Tot slot is het goed om te weten dat de keuze voor Zweeds rabat een duurzame keuze is, helemaal wanneer je voor hout met een FSC keurmerk gaat. Met goed onderhoud gaat Zweeds rabat ook nog eens jaren mee.

Ook interessant