Tuinaanleg en onderhoud

6 tips voor het kiezen van de juiste schutting

6 tips voor het kiezen van de juiste schutting
Ben jij in de markt voor een (nieuwe) schutting en weet je niet precies waar je moet beginnen? Lees dan hier 6 handige tips om de keuze makkelijker te maken.

Tip 1: Kies het juiste materiaal

Als eerste is het wijsheid om te kiezen van welk materiaal jouw nieuwe schutting gemaakt moet zijn. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen bij het plaatsen van een schutting, zoals hout, beton, composiet en aluminium. Bedenk vooraf goed welk materiaal het beste past bij jouw wensen en eisen. Hout heeft bijvoorbeeld een warme uitstraling, maar vergt meer onderhoud dan beton of composiet. Daarnaast hebben alle opties een ander prijskaartje. Zorg dat je binnen budget blijft!

Tip 2: Meet de tuin goed op

Het is belangrijk om de afmetingen van de tuin goed op te meten, zodat je precies weet hoeveel schuttingdelen je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de schutting palen ook deels in de grond moeten worden gezet voor een stevige constructie. Meet het voor de zekerheid een paar keer, zodat je niet voor een vervelende verassing komt te staan later.

Tip 3: Plaats de schutting op de juiste plek

Daarnaast is het super belangrijk om bij het plaatsen van een schutting, rekening te houden met de erfgrens en eventuele vergunningsplicht. Controleer vooraf bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt. Plaats de schutting altijd aan de kant van de eigen tuin om eventuele discussies met de buren te voorkomen.

Tip 4: Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen

Zorg ervoor dat je de juiste bevestigingsmaterialen gebruikt bij het plaatsen van de schutting. Gebruik bijvoorbeeld RVS-schroeven en -pluggen voor een stevige constructie. Als je niet zeker weet welke schroeven het beste samengaan met jouw gekozen materiaal schutting, is het verstandig dit na te vragen aan de medewerkers van een bouwmarkt.

Tip 5: Kies de juiste hoogte

Bedenk van tevoren goed welke hoogte de schutting moet hebben. Houd hierbij rekening met eventuele inkijk van buren of voorbijgangers en met de regels die de gemeente hierover stelt. Vaak is een schutting van 2 meter hoog voldoende.

Tip 6: Onderhoud de schutting goed

Om de levensduur van de schutting te verlengen is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Behandel houten schuttingdelen bijvoorbeeld regelmatig met beits of verf en verwijder groene aanslag met een speciale reiniger.

Kortom

Als je op zoek bent naar een nieuwe schutting, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden om tot de beste keuze te komen. Het kiezen van het juiste materiaal, het opmeten van de tuin, het plaatsen van de schutting op de juiste plek, het gebruiken van de juiste bevestigingsmaterialen, het kiezen van de juiste hoogte en het goed onderhouden van de schutting zijn allemaal belangrijke factoren om in gedachten te houden. Door deze zes tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste schutting kiest voor jouw behoeften, en dat deze stevig en duurzaam zal zijn.

Het is altijd verstandig om vooraf goed onderzoek te doen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens het plaatsen van de schutting. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een goed onderhouden schutting niet alleen langer meegaat, maar ook bijdraagt aan de uitstraling van je tuin en je woongenot verhoogt.

Ook interessant