Duurzaam Bouwen

Samen werken aan een schonere wereld met een sedumdak

Iedereen wil graag zijn of haar steentje bijdragen aan een beter milieu. We willen tenslotte allemaal zo lang mogelijk genieten van onze mooie planeet en deze op een fatsoenlijke wijze doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Eén van de manieren waarop u dit kunt doen is door te kiezen voor een sedumdak. Op uw woning, schuur, garage of bedrijf. Een groen dak bestaat uit vele verschillende soorten sedum. Dit zijn vetplantjes die er gezamenlijk voor zorgen dat een dak er als een groen tapijtje uitziet. Sedum is winterhard, zijn bestand tegen zon en schaduw, doorstaan droge periodes heel erg goed en nemen veel water op in hun blad. Perfect dus voor ons wisselvallige, Hollandse klimaat. Ze zorgen dus voor een goede opslag van hemelwater. Omdat het erg aantrekkelijk is voor onder andere bijen en vlinders is een sedumdak ook nog eens goed voor de biodiversiteit.

De voordelen van een sedumdak

Omdat een sedumdak regenwater opslaat wordt het riool veel minder belast. Hierdoor is er dus ook veel minder kans op overstromingen wanneer er veel en langdurig neerslag valt. Een ander groot voordeel van sedumdaken is dat het voor een veel beter binnenklimaat zorgt. In de winter hebben de vetplanten een isolerende werking waardoor het binnen veel warmer blijft. Tijdens de zomermaanden werkt dit precies andersom. Het absorbeert het zonlicht wat zorgt voor een aangenaam en koel binnenklimaat. Dit kan binnenshuis wel zo’n 4 tot 6 graden schelen. U zult merken dat de energierekening door het sedumdak ook een stuk lager uitvalt omdat u minder kwijt bent aan verwarmen of het verkoelen van uw huis.

Verhoogt rendement zonnepanelen

Wist u dat een sedumdak met zonnepanelen rendement verhogend is? Ook zorgt het ervoor dat uw dakbedekking een veel langere levensduur heeft, wel 2x zo lang. Een groen dak heeft ook een geluiddempende werking. Omgevingsgeluiden zijn hierdoor binnen veel minder te horen. Tot slot zorgen sedum dakbedekkingen voor een schonere lucht en daardoor een gezondere leefomgeving. Een groen dak neemt namelijk CO2 en fijnstof op. Wanneer er in een buurt vele sedumdaken aanwezig zijn is het bewezen dat de lucht vele malen schoner is dan in een buurt waar geen tot weinig groene daken zijn. Het is even een investering, maar sedum dakbedekkingen hebben eigenlijk alleen maar voordelen.

Subsidie voor uw sedumdak

Gemeenten en provincies stimuleren het aanleggen van sedumdaken met een subsidie. Sedumdaken hebben namelijk een zeer positief effect op het milieu. De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente. Zo lopen de vergoeding soms wel op tot €30,- per m², wat gelijk staat aan ongeveer 50% van de totale kosten. Het maximum bedrag dat gehanteerd wordt varieert tussen de €1.000,- of €20.000,-. Wil je een subsidie aanvragen? Reken dan op een gemiddelde doorlooptijd tussen de vier en acht weken.

Ook interessant