Perfecte combinatie: groen dak met zonnepanelen

10 december 2021 Bron: Bouw & Wonen
Perfecte combinatie: groen dak met zonnepanelen
Denk je na over zonnepanelen of een groen dak? Dan hebben we goed nieuws. Je kan met een gerust hart kiezen voor beide, want een groen dak gaat heel goed samen met zonnepanelen. Sterker nog, ze versterken elkaars voordelen! In deze blog leggen we je er alles over uit.

Tot wel 15% meer rendement

Zonnepanelen zijn natuurlijk ideaal om zelf stroom op te wekken, de waarde van je huis te verhogen en je energierekening te verlagen. En een groen sedumdak is perfect om je woning te verkoelen, de levensduur van je dak te verlengen en om de biodiversiteit te bevorderen.

Zonnepanelen op een groen dak levert nog meer voordelen op. Op een groen sedumdak is het rendement namelijk een stuk hoger dan op een zwart dak. Het verschil kan oplopen tot wel 15 procent. Dat is nog eens fijn voor je portemonnee!

Groen dak houdt zonnepanelen koel

Je wilt nu vast weten hoe dat werkt. Het zit zo: zonnepanelen houden van de zon, maar zijn niet zo dol op hitte. Ze hebben het hoogste rendement bij een temperatuur onder de 25 graden. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt zo.

Door de verkoeling van een groen dak wekken zonnepanelen meer energie op. Omdat het groene sedumdak oververhitting voorkomt, gaan de zonnepanelen ook veel minder snel stuk. Met een groen dak verdubbel je de levensduur van je zonnepanelen.

Let op: voorkom deze fouten

Er zijn verschillende bedrijven die groene daken in combinatie met zonnepanelen aanleggen. Helaas doet niet ieder bedrijf het even goed.

Sommige bedrijven maken de fout om het groene dak niet onder de zonnepanelen door te trekken. Het gevolg is dat de zonnepanelen geen optimale koeling krijgen. Hierdoor haal je minder rendement uit je zonnepanelen en krijgt je woning ook minder koeling.

Andere bedrijven maken de fout om de zonnepanelen te dicht op het groene dak te plaatsen. Hierdoor krijgt het groen onder de zonnepanelen onvoldoende licht, lucht en water om te groeien. Bovendien kan vocht en begroeiing tegen de panelen zorgen voor schade.

Kies voor volledige integratie

Voor een optimaal rendement is het dus van belang dat het groene dak volledig onder de zonnepanelen doorloopt. Daarnaast is het belangrijk dat de zonnepanelen geïnstalleerd worden op een hoger frame. Het resultaat: het groene dak krijgt alle ruimte, de panelen leveren een optimaal rendement en je huis blijft koel.

Deze methode werkt trouwens het beste op platte daken. Als je een schuin dak hebt, is de oplossing iets lastiger. Maar het is zeker niet onmogelijk. Het is altijd de moeite waard om te informeren naar de mogelijkheden bij een erkend bedrijf.

Installatie door experts van Solar Sedum

Ieder dak is anders en je wilt het natuurlijk in één keer goed doen. Daarom raden wij de experts van Solar Sedum aan. Dit vooruitstrevende bedrijf heeft al meer dan 1000 woningen voorzien van zonnepanelen en een groen sedumdak, tot grote tevredenheid van hun klanten.

Veel Nederlanders gingen je dus al voor. De meeste mensen verdienen hun investering zelfs 2 tot 3 keer terug in 25 jaar. Tegelijkertijd dragen ze hun steentje bij om de natuur terug te brengen in onze steden. Dat zijn nog eens overtuigende cijfers en argumenten!

Subsidie voor een groen dak

Vaak is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak. In sommige gemeentes is het zelfs mogelijk om 50 procent van de kosten als subsidie te ontvangen. Dat maakt allemaal des te aantrekkelijker.

Het aanvragen van een subsidie kan soms wel een beetje ingewikkeld en tijdrovend zijn. Bovendien is het vaak een voorwaarde dat een erkend bedrijf de aanleg en het onderhoud moet uitvoeren.

Bij Solar Sedum zit je in ieder geval goed. Dit is een erkend bedrijf dat je ook nog eens helpt bij het aanvragen van de subsidie. Zo hoef jij je nergens meer zorgen over te maken en heb je binnenkort een groen dak met zonnepanelen!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo