Wit Cool Roof dak houdt warmte buiten en verlaagt energierekening

  NL   7 december 2021 Bron: DeJong&Verder
Wit Cool Roof dak houdt warmte buiten en verlaagt energierekening
Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht beter dan donkere, een bekend feit. Omdat dat ook geldt voor het dak, wordt een Europese richtlijn ontwikkeld wanneer en hoe de hitte op de daken in stedelijke gebieden beperkt kan worden. Want stijgende temperaturen zijn vooral in de stad een grote uitdaging, ook in Nederland. In aanloop naar de nieuwe CEN-norm presenteert branchevereniging Vekudak Cool Roof. Deze witte pvc-dakbaan weerkaatst straling van de zon optimaal en houdt de warmte buiten. De temperatuur op het dak loopt minder op en de energierekening ook.

Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken zijn de absorptie van zonlicht door de donkere materialen die in de stad gebruikt worden en de relatief lage windsnelheden. Bouwkundige maatregelen zoals het aanbrengen van lichte dakbedekking kan ervoor zorgen dat de temperatuur minder oploopt en sneller daalt. Het Europese normalisatie-instituut CEN ontwikkelt een richtlijn wanneer en hoe de hitte op de daken in stedelijke gebieden beperkt kan worden, inclusief referentie-informatie over karakteristieke parameters en hoe geschikte materialen kunnen worden geselecteerd.

Betere leefbaarheid in de stad

Cool Roofs voorkomen hitte-eilanden in steden en dragen bij aan leefbaarheid in de stad. De temperatuur ligt in steden zon 4 tot 6 graden hoger vergeleken met landelijke gebieden. In de zomer geeft dit toenemende overlast. De witte pvc-dakbaan Cool Roof weerkaatst straling van de zon optimaal en houdt de warmte buiten. De temperatuur op het dak loopt minder op en de energierekening ook.

Wit Cool Roof dak houdt warmte buiten en verlaagt energierekening

Op een Cool Roof presteren zonnepanelen beter

Zonnepanelen zullen op een Cool Roof beter presteren: op een Cool Roof is de thermische belasting van de PV-installaties lager. Daarnaast zorgt de hogere UV-weerkaatsing voor een hogere opbrengst van PV-panelen.

De dakbaan heeft een lange levensduur en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit want hij vermindert smog. Als de temperatuur in de stad minder oploopt kan vervuilde lucht gemakkelijker naar hogere luchtlagen opstijgen. Wat ook bijdraagt aan het duurzame profiel is dat de airconditioning minder vaak aan hoeft, of op een lagere stand hetzelfde resultaat kan behalen.

Wit Cool Roof dak houdt warmte buiten en verlaagt energierekening

Meer info op vekudak.nl/actiefdak-en-themas/coolroof/

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo