Verwarming & Sanitair

Bereken jouw winst met een warmtepompboiler

Bereken jouw winst met een warmtepompboiler
Met een warmtepompboiler bespaar je jaar na jaar CO2 en geld op je energiefactuur. Bovendien geniet je in alle gewesten van een energiepremie wanneer je je bestaande boiler door een warmtepompboiler vervangt. En voor wie zonnepanelen heeft, is een warmtepompboiler de ideale oplossing om optimaal in te zetten op zelfopgewekte elektriciteit. Maar hoeveel bedraagt je winst precies wanneer je voor een warmtepompboiler kiest? Dat kan je voortaan berekenen met de nieuwe rekentool van Atlantic, Belgisch marktleider in warmtepompboilers, op www.atlantic-explorer.be of op www.vanZonneStroomnaarZonneWarmte.be

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Voor typisch sanitaire doeleinden zoals douche, baden of wassen, maar ook in de keuken, om af te wassen of te koken. Tot 15% van onze energiefactuur gaat op naar de verwarming van dat water. De keuze van een geschikt toestel dat een optimaal warmwatercomfort koppelt aan een zo laag mogelijk energieverbruik, is dan ook een keuze die niet licht genomen mag worden.

Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot 3/4de van de nodige energie te onttrekken aan de lucht. Doordat hij zo weinig stroom nodig heeft - die je dan nog perfect kan opwekken met zonnepanelen als je die hebt -, is een warmtepompboiler een zeer verstandige keuze om te genieten van 100% warmwatercomfort en toch zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

Goed voor het milieu en voor je portemonnee

Aangezien het toestel tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm water maar liefst drie keer goedkoper verwarmen. Wanneer je nu je sanitair water elektrisch verwarmt, kan je zo, afhankelijk van je gezinsgrootte en verbruikspatroon, tot ca. € 750 per jaar uitsparen. En ook als je nu je sanitair water met gas of mazout verwarmt, spaar je heel wat uit. Zeker in het licht van de stijgende energieprijzen.

Daarnaast bewijs je ook het milieu en de toekomstige generaties een dienst. Want een warmtepompboiler stoot de helft minder CO2 uit dan een boiler die is gekoppeld aan een gas- of stookolieketel.

Bovendien komt een warmtepompboiler (in tegenstelling tot een klassieke boiler op gas, stookolie of elektriciteit) in alle gewesten in aanmerking voor een energiepremie, wat de investering in een warmtepompboiler nog voordeliger maakt.

Extra interessant voor wie zonnepanelen heeft

Heb je fotovoltaïsche zonnepanelen? Dan zijn warmtepompboilers extra interessant. Nu in Vlaanderen het systeem van de terugdraaiende teller is afgeschaft, hebben eigenaars van zonnepanelen er alle baat bij om zoveel mogelijk van de geproduceerde stroom zelf te gebruiken.

Maar dat doen op het moment dat die stroom wordt opgewekt, is niet zo makkelijk als je overdag uit werken bent. En slimme technologieën die de elektriciteit tijdens periodes van piekproductie opslaan voor later verbruik, zoals een thuisbatterij, zijn duur. Als milieubewuste firma biedt Atlantic een andere uitstekende – en betaalbaardere – oplossing aan: smart grid ready-warmtepompboilers die functioneren als thermische batterij.

Met een warmtepompboiler die smart grid ready is, kan je je warmtepompboiler koppelen aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Een smart grid ready- warmtepompboiler werkt extra op momenten dat de zonnepanelen het meest elektriciteit produceren. In dat geval zet hij een maximum aan zonnestroom om in zonnewarmte, die hij – als thermische batterij – gaat stockeren, zodat je die warmte bijvoorbeeld voor een bad of douche kan gebruiken eender wanneer dat je wil, ook op die momenten dat je zonnepanelen niet voor de nodige zonnestroom kunnen zorgen.

Hoe smart grid ready-warmtepompboilers precies werken, ontdek je op de website www.vanZonneStroomnaarZonneWarmte.be die speciaal voor eigenaars van zonnepanelen werd geconcipieerd.

Bereken zelf jouw warmtepompboilerwinst

Wil je berekenen wat jouw precieze winst is wanneer je je boiler op gas, elektriciteit of stookolie vervangt door een warmtepompboiler? Dus hoeveel geld en CO2 je bespaart, op welke premie je recht hebt en hoeveel je zelfconsumptie van zonnestroom stijgt wanneer je zonnepanelen hebt?

Dan kan via de warmtepompboilerwinstrekentool die Atlantic, Belgisch marktleider in warmtepompboilers, ontwikkelde. Je vindt de rekentool hier.

Bereken jouw winst met een warmtepompboiler