Duurzaam Bouwen

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?
Sedum daken, ook wel bekend als groene- of mos sedum daken, zijn hot! En dat is niet voor niets. Een dak vol sedumplantjes heeft namelijk veel verschillende voordelen, zowel op economisch als ecologisch en maatschappelijk vlak. Er zijn dan ook steeds meer gemeenten die een subsidieregeling bieden voor de aanleg van een sedumdak. Benieuwd welke voordelen sedum daken nog meer hebben? Dit artikel van de SedumSpecialist geeft het antwoord!

Geef de biodiversiteit een boost

Wanneer men kiest voor een sedumdak, is dit voornamelijk om direct een groene uitstraling te creëren. Fijn, zeker als je veelal tegen beton of grijze dakbedekking aankijkt. Maar naast een groen aanzicht zorgen de sedumplantjes ook voor een boost in biodiversiteit. Zo bevorderen de planten, kruiden en grassen die in een sedumdak verwerkt zitten de leefomgeving van vogels en insecten. Een typische win-winsituatie als je het ons vraagt!

Absorbeer regenwater

Een sedumdak is uit verschillende lagen opgebouwd. Eén van deze lagen, de substraatlaag, heeft het vermogen regenwater te absorberen. Dit is handig, want zo komt de riolering onder minder druk te staan bij stevige regenbuien. Voor gemeenten is dit dan ook precies de reden om een subsidieregeling te verstrekken. Controleer daarom bij de aanschaf van een sedum dak altijd of deze subsidies ook van kracht zijn in jouw gemeente. Dit kan je al snel aardig wat kosten schelen. Soms wel tot 50% van het aankoopbedrag!

Verleng de levensduur van je dak

Wist je dat sedumplantjes de levensduur van een dak kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen? Ja, je leest het goed. Een sedumdak kan de levensduur van je dak tot wel 60 jaar of langer verlengen. Sedumplanten zijn namelijk echte krachtpatsers. Ze kunnen tegen verschillende weersomstandigheden als regen, wind, zon en hevige temperatuurwisselingen. Bovendien voorkomt een sedum dak erosie, waardoor de dakbedekking langer meegaat. Super duurzaam dus!

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Creëer een lagere omgevingstemperatuur

Planten, en dus ook sedum, absorberen tot wel 50% zonlicht. Hierdoor is de omgevingstemperatuur lager en voelt het in de zomer een stuk koeler aan. Heb je een airco, dan hoeft deze minder hard te werken en bespaar je weer op je energierekening.

Verhoog het rendement op je zonnepanelen

Bijkomend voordeel van een lagere omgevingstemperatuur, is een hoger rendement op zonnepanelen tot wel 8%. Zo’n sedumdak is dus niet alleen duurzaam, maar ook nog eens fijn voor je portemonnee. Bedenk wel goed hoe je de vakken gaat verdelen, zodat de planten genoeg zonlicht krijgen. Gelukkig kan sedum wel wat hebben en is het onderhoudsarm.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Demp omgevingsgeluiden

Een dak vol sedum kun je vergelijken met een geluidsbarrière rondom je huis of kantoorpand. Het absorbeert niet alleen de geluiden van binnen, maar ook van buiten. Zo creëer je een rustigere omgeving. Hoe klinkt jouw dak bij heftige regenval?

Zet CO₂ om in zuurstof

Bovenstaande voordelen zouden je al over de streep hebben moet trekken, maar bij twijfel moet je echt nog even dit lezen. Sedumplanten filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO₂ om in zuurstof. Met een sedumdak draag jij dus bij aan een beter milieu en dat wilt toch iedereen?!

Snel verduurzamen, weinig onderhoud

Snel een groene look creëren en daarmee de natuur een handje helpen, dat klinkt als een goede deal. Bovendien kan sedum tegen een stootje en hebben de plantjes maar weinig onderhoud nodig. Er zijn diverse maten, soorten en manieren om een sedum dak te ontwerpen. Ook enthousiast geworden of heb je nog niet genoeg gelezen? Neem dan gerust een kijkje op sedumspecialist.nl voor meer informatie.

Ook interessant