Duurzaam Bouwen

Zelf je eigen groendak aanleggen

Zelf je eigen groendak aanleggen
Groendaken zijn in. Geen saaie zwarte bitumen daken meer. Maar een mooi groen dak van diverse soorten Sedum. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog vele andere (groene) voordelen. Maar hoe ingewikkeld is het nu eigenlijk om je eigen groendak te maken? Waar dien je rekening mee te houden? Wat zijn de voordelen en hoe gaat de aanleg in zijn werk? We nemen je stap voor stap mee in de aanleg van je eigen Sedumdak.

Waarom een groendak?

Een groendak (ook wel Sedumdak genoemd) creëert extra groen in vaak toch al bebouwde steden en dorpen. Door het toevoegen van meer groen verbeteren we uiteindelijk onze leefomgeving. En het ziet er ook nog eens een stuk mooier uit dan de standaard zwarte daken of daken met dakgrind. Een groendak is een combinatie van diverse soorten Sedum, een soort van kleine vetplantjes. Deze plantjes zijn zeer sterk, kunnen goed tegen alle weersomstandigheden en hebben weinig voedingsstoffen nodig.

Voordelen van een groendak

Een groendak is niet alleen maar mooi, het heeft ook nog eens aardig wat voordelen:

Gereguleerde afwatering.

Door de toename van bebouwing wordt steeds meer regenwater richting het riool gedwongen. Met als gevolg dat de druk op het rioleringsnetwerk toeneemt. Een groendak ondersteunt in het opslaan van water, waardoor de waterafvoer richting het riool wordt vertraagd. Een deel van het water verdampt ook. Dit samen zorgt voor verlaging op de druk van het rioolnetwerk.

Vergroot biodiversiteit

Er zijn wel 250 verschillende soorten Sedum. Ieder plantje trekt weer zijn eigen vogels, vlinders of andere insecten aan. Een groendak verhoogt dus de biodiversiteit in de omgeving.

Zuivering van de lucht

De verschillende soorten Sedum filteren onder andere fijnstof uit de lucht. Ook CO2 wordt omgezet naar zuurstof. Op die manier draagt een Sedumdak dus bij aan het zuiveren van de lucht.

Verlaagt stookkosten

Een groendak werkt warmte-isolerend doordat het voor 50% zonlicht absorbeert en daarnaast 30% reflecteert. In de zomer behoud je zo het huis wat koeler, omdat de temperatuur op het dak minder hard oploopt. In de winter werkt het juist andersom. Door het isolerend effect blijft de warmte nog beter binnen.

Het kan zelfs zo zijn dat een groendak ervoor zorgt dat het algehele energielabel aangepast wordt, wat weer gunstig is voor de waarde van je woning. Ook draagt een groendak bij in het verlagen van het omgevingsgeluid.

Tot slot, misschien wel de mooiste reden: wonen in een groene omgeving is ook nog eens een stuk meer ontspannend.

Tip: Sommige gemeentes geven een subsidie uit voor de aanschaf van een groendak. Zeker de moeite waard om te kijken of dit ook voor jouw gemeente geldt.

Aanleg van je eigen groendak

Grofweg zijn er twee keuzes als het gaat om een groendak aanleggen. Of je bouwt het helemaal zelf op met daktuinsubstraat, of je gebruikt kant-en-klare trays. Voor particulieren wordt eigenlijk altijd het laatste geadviseerd, de kant-en-klare Sedumtrays. Het is makkelijk, de juiste opbouw zit volledig in de trays en het dak is ook direct groen.

Kant-en-Klare trays, waar moet je op letten?

Het is belangrijk om het dak eerst te voorzien van een beschermingsdoek. Op dit doek worden de trays vanuit het midden van het dak geplaatst. De trays aanleggen rondom zonnepanelen is geen probleem. Uiteindelijk kan het zo zijn dat de trays niet het volledige oppervlakte bedekken. De trays kunnen door middel van een handzaag op maat gezaagd worden. De buitenste rand wordt vaak voorzien van een strook dakgrind of een waterafvoerende / drainerende daktegel.

Meer dan dat is het niet.

Simpel je eigen groendak aanleggen.

Ook interessant