Nieuwbouw

Rondetafelconferentie Bouw komt niets te vroeg

Vandaag is onder impuls van staatssecretaris Bart Tommelein de rondetafelconferentie van start gegaan voor de bouwsector. Samen met de werkgeversorganisaties, de vakbonden en andere betrokken kabinetten zullen maatregelen geformuleerd worden om de bouwsector te ondersteunen en zal getracht worden om het massaal verlies van tewerkstelling in de bouw te stoppen. Bouwunie is zeer tevreden met dit initiatief dat een uitgebreide agenda over sociale fraude behandelt. Behalve de maatregelen tegen sociale dumping die geformuleerd zullen worden, is ook een aanzienlijke loonlastenverlaging nodig zodat Vlaamse bouwkmo’s kunnen concurreren met buitenlandse bedrijven die wel alle spelregels respecteren. Want enkel en alleen door een aanzienlijke loonlastenverlaging kan een Vlaams bouwbedrijf de concurrentie aangaan met een regulier buitenlands bouwbedrijf.

Maar liefst 12.000 jobs op amper twee jaar tijd gingen verloren bij Belgische bouwbedrijven en dat ondanks een stijging van de bouwactiviteit. Het is duidelijk dat sociale dumping immense gevolgen heeft voor de bouwsector. De bouwmarkt wordt overspoeld door arbeiders en bedrijven die werken aan lagere arbeidslonen door lagere sociale lasten. Dit maakt eerlijke concurrentie tussen buitenlandse bedrijven en Vlaamse bouwkmo’s onmogelijk.

Het is dus belangrijk dat er een reeks van maatregelen wordt uitgewerkt om dit probleem tegen te gaan. Bouwunie hoopt dat de rondetafelconferentie tot werkbare en efficiënte oplossingen zal leiden die op zeer korte termijn geïmplementeerd kunnen worden. Bouwunie is tevreden dat de aanpak van misbruik van de Europese detacheringsregels eindelijk hoog op de nationale agenda staat en is verheugd te vernemen dat de Belgische regering samen met alle sociale partners van de bouwsector dit ook als zeer belangrijk punt op de Europese agenda wil plaatsen.

Naast het probleem van sociale dumping, kunnen Vlaamse bouwbedrijven ook onmogelijk nog concurreren met buitenlandse bedrijven die wel alle spelregels respecteren. Oorzaak is de veel te hoge loonkost. Om de bouwsector in Vlaanderen een toekomst te geven en de tewerkstelling te garanderen, moet er een substantiële verlaging van de sociale lasten worden doorgevoerd. Alleen dankzij lagere loonlasten kan een Vlaamse bouwkmo de concurrentie aangaan met reguliere buitenlandse bouwbedrijven.

Een zeer betekenisvolle loonlastenverlaging is een absolute noodzaak voor de bouwsector om het massale banenverlies onmiddellijk te stoppen. “Onze Vlaamse bouwbedrijven staan op een kantelpunt, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie, het is nu of nooit want bedrijven die met eigen personeel werken, moeten opnieuw de concurrentie kunnen aangaan met reguliere buitenlandse bouwbedrijven”.

Ook interessant