Architectuur

Aanwezigheidsregistratie architecten niet nuttig

De elektronische aanwezigheidsregistratie is sinds 1 april 2014 verplicht op werven groter dan 800.000 euro. Voor aannemers, maar helaas ook voor architecten. Eerder vroeg en kreeg NAV al een uitstel voor het opleggen van boetes. Op 1 januari 2015 loopt die periode echter af. “We vinden deze verplichting van geen nut voor architecten. Dat zeggen wij al van bij de invoering”, zegt NAV-directeur Kris Baetens. Hij kaartte het dossier deze week aan bij minister van Werk Kris Peeters. “NAV stelt duidelijk dat deze wetgeving, die sociale fraude moet tegengaan, niet van toepassing mag zijn voor architecten.”

Waarom ook architecten?

De regering gaat met deze wet immers de strijd aan tegen illegale arbeid en sociale dumping. Dat fenomeen is bij architecten echter zo goed als onbestaande, vergeleken bij bijvoorbeeld aannemers. Bovendien geldt de regelgeving niét voor ingenieurs en studiebureaus. Waarom dan wel voor architecten? NAV vraagt dan ook dat de wetgeving niet van toepassing zou zijn op architecten. De effectiviteit over deze wetgeving voor architecten is immers zeer twijfelachtig. Bovendien verzwaart deze nieuwe wetgeving nog maar eens de administratie van architecten.

Duidelijkheid scheppen

In juni al organiseerde NAV infosessies voor haar leden. Omwille van de vele vragen daarna is er veelvuldig overleg geweest met de RSZ. Het op 19 september 2014 door de RSZ gepubliceerde document ‘Veel gestelde vragen’ (zie downloadlink onderaan) schiep meer duidelijkheid. Op heden geldt de verplichting voor aannemers, maar ook voor de veiligheidscoördinator, én voor de architect indien hij of zij tot de bouwdirectie behoort (= iedere natuurlijke of rechtspersoon die voor rekening van de opdrachtgever zorg draagt voor het ontwerp of controle op de uitvoering van het bouwwerk.) Wel is het zo dat architecten die optreden als EPB-deskundige of in opdracht van een studiebureau voor de stabiliteit of speciale technieken, zich niet moeten registreren.

Deze week ontstond echter opnieuw wat onduidelijkheid. De Vlaamse Raad van de Orde van architecten communiceerde woensdag via haar Archimail van december dat “volgens de RSZ de architect zich slechts dient te registreren indien hij optreedt als bouwdirectie, maar de architect treedt niet per se automatisch op als bouwdirectie.” De Orde stelt dat dit veel vragen doet rijzen en onduidelijkheid schept.

Voor NAV blijft het echter duidelijk. “Wij blijven ondubbelzinnig pleiten voor een afschaffing van de verplichting voor architecten. Ook na ons gesprek van deze week met minister van Werk Kris Peeters zullen we het dossier verder opvolgen met de bevoegde administratie, minister Peeters en staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein”, aldus nog NAV-directeur Kris Baetens.

Ook interessant