Algemeen

Poolsevakman.be stelt illegaal arbeiders ter beschikking

De Confederatie Bouw gaat actie ondernemen tegen het bedrijf Poolse Vakman België. Dat stelt Poolse arbeiders ter beschikking aan Belgische bedrijven, maar heeft daar geen toestemming voor. De Confederatie vraagt de Sociale Inspectie om op te treden tegen dit bedrijf omdat het oneerlijke concurrentie op onze arbeidsmarkt veroorzaakt.

Belgische bouwbedrijven kunnen tijdelijke werknemers inschakelen, die zowel uit binnen- als uit buitenland mogen zijn. Maar de terbeschikkingstelling van personeel in België is zeer strikt geregeld. Enkel de uitzendbureaus die een specifieke erkenning hebben voor de bouwsector kunnen uitzendkrachten-arbeiders ter beschikking stellen van bouwbedrijven. Poolse Vakman heeft geen erkenning en mag dus geen personeel ter beschikking stellen noch er reclame voor maken.

Er bestaat ook een systeem waarbij arbeiders tijdelijk gedetacheerd worden vanuit het buitenland. Maar dan moet het bedrijf in kwestie wel een bouwactiviteit hebben in het buitenland en moet de detachering tijdelijk van aard zijn. Ook dit is bij Poolse Vakman niet het geval. Het systeem van detachering wordt vaak misbruikt om goedkope arbeidskrachten in te schakelen zonder de sociale lasten te betalen.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Deze bedrijven proberen zich voor te doen als bonafide, maar maken onze sector kapot. De Confederatie heeft recent een rechtszaak gewonnen tegen een gelijkaardig bedrijf en we zullen niet nalaten dat ook hier te overwegen.”

Op 11 februari start de Rondetafel Bouw op initiatief van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein om de strijd tegen de sociale dumping op te voeren.

Ook interessant


Build for Life