Actieplan tegen sociale fraude en sociale dumping in de bouw

  BE   5 december 2014 Bron: Bouwunie
Staatssecretaris Bart Tommelein heeft vandaag op het kernkabinet een actieplan tegen sociale dumping en sociale fraude voorgesteld. Bouwunie is voorstander dat iedereen die op een bouwwerf werkt, zich verplicht visueel identificeert. Die identificatie moet gebeuren via de bouwbadge die nu al beschikbaar is voor Belgische en buitenlandse bouwvakarbeiders. ďDe invoering van de identificatieplicht voor iedereen die actief is op een bouwwerf is een belangrijke stap in de strijd tegen sociale fraudeĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Maar die strijd moet samengaan met het wegwerken van de arbeidsrigiditeit en de verlaging van de loonkost in de bouwsector. Alleen zo kan het algehele probleem van sociale dumping aangepakt worden. We denken daarbij aan het bestaande systeem van voordelige overuren in de bouw sterk te laten stijgen want dit is een win-win systeem voor zowel arbeiders als werkgevers. De arbeiders krijgen meer loon dan als ze in het zwart zouden werken en voor werkgevers kost dit amper meer dan een normaal werkuur. Behalve de mogelijkheid om meer overuren te presteren, moet er een sterke verlaging van de huidige loonkost komen. We vragen daarvoor een algemene verlaging van de sociale lasten.

De voorbije 3 jaar gingen maar liefst 7300 jobs verloren in de Vlaamse bouwsector. Bouwbedrijven blijven nog steeds opdrachten verliezen, vooral aan buitenlandse bedrijven die niet alle spelregels respecteren. De bouwsector heeft zelf ook een strategisch plan opgesteld met een reeks voorstellen om de sociale fraude in de bouw aan te pakken. Bouwunie hoopt deze punten tijdens een ronde tafel gesprek met de staatssecretaris te kunnen bespreken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo