Algemeen

Efficiëntere aanpak sociale dumping komt niets te vroeg

Bouwunie is tevreden met het 55-koppig multidisciplinair onderzoeksteam dat de strijd tegen sociale dumping efficiënter en repressiever moet aanpakken. Wel wijst zij erop dat het niet de eerste keer is dat de ministers van de huidige, ontslagnemende regering acties aankondigen. Vorige acties waren helaas zonder duidelijk resultaat. De reguliere bouwbedrijven blijven geconfronteerd worden met oneerlijke concurrentie ten nadele van de eigen tewerkstelling.

Bouwunie hoopt en eist dat er eindelijk resultaten geboekt worden. Belgische bouwbedrijven gaan gebukt onder de verschillende nieuwe verplichtingen en aansprakelijkheden. Zo werd recentelijk de elektronische aanwezigheidsregistratie ingevoerd, alsook de hoofdelijke aansprakelijkheid voor het betalen van de lonen van de arbeiders van onderaannemers. De batterij van nieuwe maatregelen die tijdens deze legislatuur werd ingevoerd, heeft een immense impact op de normale werking van een bouwbedrijf. “Om een aanvaardbaar draagvlak te creëren bij de bona fide aannemers, is het meer dan hoog tijd dat men ons nu bewijst dat al deze maatregelen hun nut hebben en men de sociale dumping echt een halt kan toeroepen” aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Nog te vaak stellen wij samen met onze aannemers vast dat eerlijke concurrentie onmogelijk is wegens de vele buitenlandse bedrijven die zich hier bezondigen aan sociale dumping. Mede hierdoor gingen in de bouwsector 11.000 arbeidsplaatsen op twee jaar tijd verloren.

Ook interessant


Build for Life