Nieuwbouw

Lastenverlaging in de bouw is ook noodzakelijk

De Confederatie Bouw steunt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein. Die wil de Construbadge verplicht maken voor álle bouwvakkers, Belgen en buitenlanders. “De identificatie van bouwvakkers is een eerste stap in de richting van een performant controlesysteem”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Maar wij verwachten meer van de regering en zullen tijdens de geplande rondetafel een lastenverlaging voor de bouw vragen.”

De Construbadge is een initiatief van de sociale partners in de bouw. Deze badge wordt sinds 1 oktober gedragen als persoonlijk identificatiemiddel op de Belgische werven. Die identificatie is belangrijk: een aannemer moet immers kunnen zien wie er zich op zijn werf bevindt. Maar het is voorlopig wachten op een wet die de badge verplicht maakt. De Confederatie verwelkomt dus het initiatief van staatssecretaris Tommelein.

De badge is een van de elementen van een strategisch actieplan dat de sociale partners in de bouw (vakbonden en werkgevers) hebben uitgewerkt. Met dit strategisch plan willen ze een kader scheppen voor een gezonde concurrentie en de strijd aangaan tegen sociale dumping. Dat is ook nodig: De afgelopen tweeënhalf jaar gingen in de bouw al 12.400 jobs verloren. Tegen eind volgend jaar zullen naar schatting nog 6.000 jobs verdwijnen.

Een performant controlesysteem is nodig, maar zal op zich niet volstaan om onze Belgische bedrijven te helpen om hun concurrentiepositie te versterken. De socialelastenverlaging die de regering heeft aangekondigd, zal in de bouw uiteindelijk uitkomen op een extra lastenverlaging ten opzichte van de huidige toestand van nauwelijks 1%. Dat is ruim onvoldoende. Onze ondernemingen hebben dringend een stevige verlaging van hun loonkosten nodig om de concurrentie van buitenlandse bedrijven aan te kunnen.

Robert de Mûelenaere: “In 2014 verloren niet minder dan 8 op de 10 aannemers een opdracht aan een bedrijf dat goedkoper was. Belgische aannemers klagen omdat ze niet met dezelfde wapens kunnen strijden als deze buitenlandse bedrijven.”

Ook interessant