Nieuwbouw

Slimme badge voorkomt sociale dumping bouwsector

De bouwsector heeft een slimme badge voorgesteld. Dat is een badge die arbeiders op hun werkkledij dragen waar een lampje in zit en waarmee de werfleider in een oogopslag kan zien of alle aanwezigen in orde zijn met de sociale zekerheid. Dat moet sociale dumping tegen gaan. Op een werf in Wijnegem wordt dit nieuwe systeem nu uitgetest.

Als een werfleider nu wil controleren of de arbeiders legaal aan de slag zijn, moet hij bij elke werknemer afzonderlijk de papieren opvragen. Op de werf in Wijnegem krijgen de werknemers nu ook een extra badge. Die moeten ze inchecken wanneer ze op de werf toekomen. In het systeem wordt dan gecontroleerd of die persoon is ingeschreven bij de sociale zekerheid en aanwezig mag zijn op de werf. Als alles in orde is, gaat er een lichtje branden op de badge dat voortdurend van kleur veranderd, tegelijkertijd met die van alle andere werknemers. De arbeiders dragen de badge de hele dag zichtbaar op de helm.

Bouwsector stelt slimme badge voor arbeiders voorDe bouwsector hoopt dat dit systeem in heel België verplicht wordt, ook voor buitenlandse arbeiders die hier aan de slag gaan. De regering heeft daar wel oren naar. Staatssecretaris voor bestrijding van sociale fraude, Bart Tommelein vindt dat iedereen in orde moet zijn, en dat dit snel en eenvoudig gecontroleerd moet kunnen worden. Dit systeem lijkt dan erg interessant.

Ook interessant