Architectuur

Renzo Piano ontwerpt minimaal huis

Diogene is het nieuwste bouwwerk op de Vitra Campus in Weil am Rhein. Het archetypische huisje met nog geen zes vierkante meter vloeroppervlak is ontworpen door Renzo Piano. Diogene is door Piano bedoeld als een kleine wooneenheid waarin men zich vrijwillig kan terugtrekken. De Italiaanse architect heeft het huisje tot het noodzakelijkste heeft gereduceerd. De naam verwijst dan ook naar de Griekse filosoof Diogenes, die in een ton woonde omdat hij teveel wereldse bezittingen overbodig vond.

De wens van spirituele rust en terugkeer naar de essentie is een vrij romantisch idee, geeft Piano toe. Tegelijkertijd is het een actueel thema en het project sluit tevens aan op het huidige denken over duurzaamheid.

Zelfvoorzienend

Om als toevluchtsoord te functioneren is Diogene zelfvoorzienend. Hoewel het huis eenvoudig oogt, is het dan ook een technisch complexe constructie. Diogene verzamelt en zuivert water, voorziet in eigen stroombehoefte middels fotovoltaïsche cellen, heeft een biologisch toilet, natuurlijke ventilatie en drievoudig isolatieglas, en neemt zo min mogelijk ruimte in.

Constructie en interieur van het huisje bestaan uit hout. Het interieur biedt aan de ene zijde een slaapbank en een klaptafel onder het raam. Achter een scheidingswand bevinden zich een kleine keuken, een douche en een wc.

Aan de buitenzijde is het hout bekleed met aluminium als bescherming tegen wisselende weersomstandigheden. Het zadeldak geeft een archetypische, de afgeronde hoeken en doorlopende gevelbekleding tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant