Architectuur

Rem Koolhaas bouwt grootste museum van Rusland in Moskou

Het onlangs in Moskou geopende Garage Museum van Contemporary Art beschikt over de grootste verzameling moderne kunst in Rusland. In opdracht van het kunsttijdschrift Dascha Schukowa veranderde de internationaal bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn architectenburo OMA het voormalige Café van de seizoenen in het Gorki-Park in een spectaculair, futuristisch ogend gebouw.

Sinds 2008 werd de Garage Centre of Contemporary Art in de Bakhmetevsky Bus Garage, een belangrijk busdepot , opgericht. In 2012 werd het museum tijdelijk in een door Shigeru Ban ontworpen Paviljoen in Gorki-Park verhuisd alvorens introk in de huidige locatie. Toen de façade van het voormalige Café met koelfunctionele polycarbonaatplaten werd ontworpen, bewaarde architect Rem Koolhaas tegelijk delen van de historische bouwmaterialen en liet vloertegels, baksteentegels en wandmozaïek uit de Sovjettijd restaureren. Opvallendste kenmerk van de nieuwe architectuur zijn de twee over dimensionale deurvleugels in de stijl van een garagedeur. Ze vormen de ingang naar het museum en fungeren tegelijk als visuele referentie naar de naam en oprichtingsplek.

Garage Museum voor moderne kunst  in Moskou

Dornbracht Selv- een hommage aan de eigen stijl

De badkamer van het nieuwe Garage Museum werd uitgerust met de nieuwe Dornbracht kraan Selv. De kraan verbindt een modern, precies lijnenspel met geconstrueerde stralen in een klassieke conische vorm. De naam Selv is een kunstwoord, dat van “self” is afgeleid. In de geest van “Design yourself!” of “Express yourself!” slaat de naam niet op de kraan maar op de individuele inrichtingsideeën van de gebruiker, architect of interieurontwerper. Hij onderstreept de openheid van de kraan ten opzichte van de verschillende stijlwerelden, en maakt daarmee een perfecte keuze voor de badkamers van het museum, welke voor de cultureel politieke achtergrond van Rusland een onderbouwd statement voor de individualiteit en vrijheid van de kunst weergeeft.

Garage Museum voor moderne kunst  in Moskou

Ook interessant