Gaat Rem Koolhaas de Heizelvlakte hertekenen?

  BE   1 april 2015 Bron: VRT Nieuws
Het Brusselse Neo-Project op de Heizelvlakte komt in een nieuwe fase terecht. De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort (PS) heeft aangekondigd dat er drie architectenbureaus geselecteerd zijn voor het ontwerp van het tweede deel van het stadsontwikkelingsproject Neo, een congrescentrum en een hotel op de Heizelvlakte. De Nederlandse architect Rem Koolhaas, de Franse architect Jean Nouvel en het Deense architectenbureau Henning Larsen komen in aanmerking om een congrescentrum en een hotel te realiseren.

Koolhaas, Nouvel en Larsen behoren tot het selecte kransje van toparchitecten. Koolhaas en Nouvel wonnen tijdens hun carrière de Pritzker Prize, de belangrijkste onderscheiding voor architectuur. Het architectenbureau van de in 2013 overleden Henning Larsen won ook al verschillende prestigieuze onderscheidingen.

De komende maanden zullen de drie verschillende voorstellen gewikt en gewogen worden. Tegen volgend jaar moet een van de drie voorstellen groen licht krijgen. "Het congrescentrum moet de eyecatcher van het Heizelplateau worden", aldus Vervoort.

In december hebben het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel de overeenkomst voor het eerste deel van Neo ondertekend. Dat moet, naast een shoppingcentrum van 81.000 vierkante meter, ook 700 woningen en 20.000 vierkante meter kantoren bevatten. Intussen zijn de vergunningen hiervoor aangevraagd.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo