Algemeen

Bedreiging voor de beurzen in Brussel

Op vrijdag 10 oktober jongstleden vonden op de Heizelvlakte te Brussel tegelijkertijd de wedstrijd België-Andorra en het Voedingssalon plaats. Deze beurs organiseerde een avondopening die om 18u van start ging en had … slechts een derde van het verwachte aantal bezoekers als resultaat! Dit kan verklaard worden door de files die veroorzaakt werden door de toeschouwers van de wedstrijd, alsook door de vrees, die ongetwijfeld bestond bij tal van personen dat BRUSSELS EXPO onbereikbaar zou zijn en daarom hun bezoek aan de beurs hebben geannuleerd. Het valt bijvoorbeeld te betreuren dat er een supportersdorp toegelaten werd op de Eeuwfeestlaan, waardoor de wegen voor de paleizen de ganse dag ontoegankelijk waren voor de bezoekers van de beurs.

Dit geval illustreert een aspect dat tot op heden stilzwijgend genegeerd werd in het kader van het bouwproject voor een nieuw voetbalstadion op de Heizel: het gebrek aan een ernstige studie over de impact van het project op de mobiliteit en het zwaard van Damocles dat momenteel boven één van de kernactiviteiten van Brussel hangt, namelijk de organisatie van beurzen. Het is zelfs zo ver gekomen dat het voortbestaan van deze activiteiten bedreigd wordt, wat gepaard gaat met de toekomst van de duizenden jobs die door deze sector gecreëerd worden.

In totaal zakken elk jaar bijna 2,5 miljoen mensen af naar BRUSSELS EXPO om een beurs te bezoeken.
Deze activiteit heeft een aanzienlijke weerslag op de Brusselse economie. Deskundigen zijn van mening dat elke euro die geïnvesteerd wordt in een beurs, 7 euro oplevert voor de lokale economie (hotels, restaurants, detailhandel, taxi's...). Bovendien houden deze cijfers geen rekening met de talrijke rechtstreeks en onrechtstreeks gecreëerde jobs. Er zijn bijvoorbeeld maar liefst 9.000 en 12.000 medewerkers vereist om respectievelijk het AUTOSALON en BATIBOUW mogelijk te maken.

Wanneer het project voor het nieuwe stadion niet goed beheerd wordt, zou de toekomst van deze beurzen in het gedrang kunnen komen, waardoor Brussel een activiteit verliest met een aanzienlijke impact op de economie en een wezenlijke bijdrage tot de uitstraling als Belgische en Europese hoofdstad.

Wie kan er verzekeren dat een avondopening van een grote beurs (avondopening die tot 25.000 bezoekers lokt) in de toekomst zonder problemen gelijktijdig georganiseerd kan worden met een voetbalwedstrijd (met tot 60.000 toeschouwers)? En wat als er dan ook nog eens een belangrijk concert plaatsvindt in de nieuwe zaal van Paleis 12 (met ruimte voor 15.000 toeschouwers)… In dat geval zouden een groot aantal mensen op dezelfde avond moeten samenkomen op de Heizelvlakte. De situatie zal er bovendien niet op verbeteren met het project NEO, dat bestaat uit de bouw van een gigantisch winkelcentrum op de site, alsook een 'convention center', waar de Europese raden zouden moeten plaatsvinden. Kafka zou zich geen situatie kunnen inbeelden die een hogere mate van verzadiging van de ganse zone tot gevolg zou kunnen hebben. Tot op heden heeft nog niemand deze kwestie bestudeerd!

FISA en FEBIAC trekken aan de alarmbel. Beide organisaties hebben steeds hun steun verleend voor ontwikkelingsprojecten op de Heizelvlakte. Het is namelijk in verschillende opzichten absoluut noodzakelijk om de infrastructuren te moderniseren, zodat de aantrekkingskracht van een historische site, die reeds sinds 1936 ruimte biedt aan beurzen, in stand gehouden wordt. Wanneer er echter te veel veranderd wordt, ontstaat er dan geen risico dat alles verloren gaat?

Drie consortia hebben een offerte ingediend voor de verwezenlijking van het nieuwe stadion op Parking C.

Op welke manier houden de ingediende offertes rekening met de noodzaak om de overlast tijdens de werkzaamheden te beperken? Hoeveel parkeerplaatsen, van de 10.000 plaatsen die vandaag beschikbaar zijn op Parking C, zullen er tijdens deze werkzaamheden toegankelijk blijven? Hoeveel parkeerplaatsen zullen er na de werkzaamheden overblijven, om piekmomenten, waarop er gelijktijdig verschillende activiteiten plaatsvinden op de site, op te vangen? Wie zal de parkings in de toekomst beheren?

Welk mobiliteitsplan beoogt een redelijk vlotte toegang tot de Heizelvlakte wanneer het nieuwe stadion op Parking C opgetrokken wordt?

Wanneer deze aspecten niet in aanmerking genomen worden, zal het project in het beste geval tot een immense chaos leiden, maar in het slechtste geval tot de verdwijning van de economische bezielers, die een meerwaarde creëren voor Brussel, en tot het verlies van heel wat werkgelegenheid.

FISA en FEBIAC zijn verheugd dat de stad Brussel weerhouden werd om de voetbalwedstrijden in het kader van Euro 2020 te organiseren en wij zijn er eveneens van overtuigd dat het toekomstige nationale stadion een positieve impact zal hebben op Brussel en het Gewest. Desondanks kunnen we niet langer in de onzekerheid blijven over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen op Parking C tijdens de werkzaamheden, noch over de afwezigheid van een mobiliteitsplan voor de toekomstige Heizelvlakte.

FISA en FEBIAC wensen:

1/ dat er onmiddellijk een objectieve studie uitgevoerd wordt door een onafhankelijk bureau, dat deze studie laat goedkeuren door het BIM, om de impact van de huidige projecten met betrekking tot de Heizelvlakte op de mobiliteit te onderzoeken en hiervoor de nodige voorwaarden te bepalen, zodat de continuïteit, zonder verlies van capaciteit, noch meerkosten voor de organisatoren of de bezoekers, van de organisatie van beurzen gewaarborgd kan worden, waardoor het bestaan van de infrastructuur van BRUSSELS EXPO gerechtvaardigd wordt;

2/ de garantie dat de beheerder van de infrastructuren tevens de beheerder van de parkings wordt. Het is namelijk zo dat talrijke voorbeelden aantonen dat een beheer van de parkings door een derde heel wat nadelen met zich meebrengt voor de organisatie van markten en beurzen, zowel op het vlak van het aantal bezoekers als de duur van het bezoek aan de beurs.

Ook interessant


Build for Life