Voetbalstadion mét atletiekpiste op Heizel in Brussel

  BE   11 september 2013 Bron: VRT Nieuws
In mei 2013 werd het plan gelanceerd om op Parking C van de Heizel een nieuw voetbalstadion te bouwen. Er was nog discussie of er nu wel of geen atletiekpiste moest worden voorzien. De verschillende regeringen in België hebben nu een akkoord bereikt over het nieuw voetbalstadion mét atletiekpiste. Het gaat om een intentieverklaring. Een haalbaarheidsstudie moet aantonen of het project financieel en technisch door de beugel kan. Brussel zou nog bezwaren hebben.

"Ik heb een intentieverklaring ondertekend waardoor de Belgische voetbalbond een kandidatuur kan indienen voor de organisatie van het EK voetbal in 2020", zei Peeters in "De ochtend" vanuit China, waar hij momenteel op handelsmissie is. "De verklaring bevat een addendum dat duidelijkheid schept over het nieuwe stadion, in het bijzonder over de atletiekpiste."

"Een stadion met piste draagt de voorkeur weg van de federale, de Vlaamse en de Brusselse regering", stelde hij. "Tegen 31 oktober moet een haalbaarheidsstudie op tafel liggen die moet aantonen of het project financieel en technisch door de beugel kan."

"We denken dat het niet of voetbal of atletiek hoeft te zijn. Als het kan, kunnen beide in een stadion worden geïntegreerd."

Naar eigen zeggen gaat ook de voetbalbond akkoord met de intentieverklaring. Die moet enkel nog door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) worden ondertekend. Hoewel hij nog bezwaren zou hebben tegen de huidige plannen, denkt Peeters toch dat hij zijn handtekening zal zetten.

"Dit akkoord is voortgevloeid uit een vergadering met experts. Ik heb begrepen dat ook Brussel ermee kan leven."

Peeters bevestigde dat het stadion met privé-geld zal moeten worden gefinancierd. "Het addendum stelt duidelijk dat Vlaanderen niet met overheidssubsidies over de brug zal komen."

Vervoort zelf weigert elke commentaar "zolang de discussie niet is gesloten". Tot op heden heeft de Brusselse regering zich nog nooit tegen een stadion met een atletiekpiste uitgesproken. Ze heeft wel al laten verstaan dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet in staat is een stadion te financieren, met of zonder piste.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo