Rem Koolhaas en Zaha Hadid kandidaat voor nieuw VRT-gebouw

  BE   24 september 2014 Bron: Architectura
Er zijn 64 kandidaten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Daaronder wereldvermaarde architecten als Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Diller & Scofidio en Dominique Perrault. Ook het puikje van de Belgische architecten is present. Sommige partijen sluiten zelfs al sterke allianties af. Geert Sels overloopt de grootste namen in De Standaard.

De opdracht voor een nieuw omroepgebouw voor de VRT is een zeldzame uitdaging. Dat hebben architecten tot ver buiten de landsgrenzen begrepen. Het Team Vlaams Bouwmeester begeleidt het project en lanceerde een open oproep om kandidaten te werven. Met 64 ontvankelijke dossiers ligt het aantal inzendingen niet excessief hoog, maar het niveau van de deelnemers is uitzonderlijk. Drie vierde van de inzendingen komt van grote buitenlandse bureaus. Zowat een kwart komt uit BelgiŽ. Dat zijn er evenveel als uit Nederland, waar de architectuurcrisis al langer noopt tot actie over de grenzen.

Internationale hoogvliegers kandideren mee voor het VRT-gebouw. Onder hen zwaargewichten als Zaha Hadid, Rem Koolhaas en Dominique Perrault, bekend van zijn BibliothŤque de France. De ietwat jongere en hippere generatie tekent ook present, met Bjarke Ingels (BIG) en de Britse zwarte ster David Adjaye.

Bij het Nederlands legioen zitten zowat alle troonopvolgers van Rem Koolhaas, die allemaal uitgesproken internationaal werken. Onder hen Winy Maas (MVRDV), Ben Van Berkel (UN Studio) en Neutelings Riedijk.

Lees verder op Architectura

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo