Architectuur

Rem Koolhaas stelt programma Biennale Venetië voor

De 14de Internationale Architectuur Tentoonstelling krijgt de stevige naam Fundamentals. Rem Koolhaas is curator van dienst. Hij stelde samen met de directeur van de Biënnale Paolo Baratta het programma voor. Fundamentals bestaat uit 3 met elkaar verweven tentoonstellingen, die zich toespitsen op het verleden, het heden en de toekomst van de architectuur.
Koolhaas wil met de tentoonstellingen "kijken naar de geschiedenis" en tegelijkertijd reconstrueren hoe de architectuur zichzelf in haar huidige situatie gewerkt heeft. Speculeren naar de toekomst van architectuur vormt een derde luik in het programma.

Back to basics

Absorbing Modernity: 1914-2014 geeft landen de kans om na te gaan hoe de nationale architectuur uitgewist werd ten voordele van een geünificeerde moderne stijl. Het proces achter deze evolutie omvat echter meer dan we op het eerste zicht zien. Interacties tussen culturen en technieken zorgen voor vaak subtiele, soms verborgen manieren om 'nationaal' te blijven.

Elements of Architecture, terug te vinden in het centrale paviljoen, belicht de basiselementen van onze gebouwen. De vloer, de muur, het plafond, het dak en de deuren, allen worden belicht door een kritische blik.

Portret

In Monditalia komt Italië centraal in de schijnwerpers te staan. Tentoonstellingen, evenementen en theaterproducties worden verweven met architectuur, politiek, economie, religie, technologie en industrie. De andere festivals (film, dans, theater en muziek) van de Biënnale worden naast het architecturale gedeelte ingezet om mee te werken aan een globaal portret van het gastland.

Ook interessant