Architectuur

Japans paviljoen Biënnale krijgt Gouden Leeuw

Het Japans paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië krijgt een Gouden Leeuw. De prestigieuze prijs is voor het werk ‘Architecture in the Wake of Disaster’ van architecten Kumiko Inui, Sou Fujimoto, Akihisa Hirata en fotograaf Naoya Hatakeyama, onder curatorschap van Toyo Ito.

Het paviljoen staat in het teken van het project ‘Home-for-All’ van Toyo Ito waarvoor ontmoetingsplekken voor bewoners van het tsunamigebied in Japan worden gerealiseerd.

Het gebied werd in maart 2011 geteisterd door een aardbeving en tsunami. Als gevolg hiervan verloren duizenden mensen hun woning. Een jaar later zijn diverse bewoners initiatieven gestart om weer een leven op te kunnen bouwen in het rampgebied.

Isolatie
De tijdelijke woningen die in de omgeving zijn opgetrokken zijn nog niet sterk met elkaar verbonden, waardoor het contact tussen buurtbewoners gering is en bewoners geïsoleerd leven. “Om even met de buren te spreken moeten mensen zich door het lege landschap bewegen over grindwegen”, vertelt Ito. "Ook zijn deze huizen door de overheid aan de hand van top-down-plannen neergezet om mensen een veilig onderkomen te bieden. Zij gaan hier helaas voorbij aan de oorspronkelijke bouwwerken in het gebied en de wensen van bewoners."

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant