Vai lanceert 10de editie Architectuurboek Vlaanderen

  BE   9 augustus 2012 Bron: Vai
Bestaat er zoiets als een Vlaamse architectuur? Een architectuur die eigen is aan deze regio die grote veranderingen ondergaat en tegelijkertijd volop op zoek is naar een identiteit? De projecten die in dit Architectuurboek Vlaanderen zijn verzameld, tonen aan dat de architectuur in Vlaanderen een onderzoek is naar de essentiŽle taak van het bouwen. Maar de spraakmakende gebouwen en stedenbouwkundige projecten leveren ook een belangrijke en soms verrassende bijdrage aan de leefomgeving en illustreren het culturele elan van de regio.

De hoogwaardige architectuurproductie van de afgelopen twee jaar wordt in dit boek kritisch gewogen Ė in woord en beeld. Zowel een manifest als een naslagwerk, dient de selectie van uitzonderlijke projecten als basis voor het benoemen van een collectief project voor Vlaanderen. In 11 artikels verdiepen auteurs uit binnen- en buitenland zich in de strategieŽn en ingrepen van ontwerpers op het dagelijkse leven en de vormgeving van de ruimte in een van de dichtst bevolkte Europese regioís. Fotografen met een uiteenlopende achtergrond brengen de projecten op hun manier in beeld en tonen daarbij nieuwe, eigenzinnige perspectieven op de hedendaagse architectuur. 'Radicale Gemeenplaatsen Ė Europese Architectuur in Vlaanderen' biedt een uitgelezen selectie van bijzondere gebouwen die in dialoog treden met de Europese architectuurcultuur.

Het vernieuwde Architectuurboek Vlaanderen / Architectural Review Flanders wordt gelijktijdig gelanceerd met de internationale dubbeltentoonstelling 'The Ambition of the Territory', in het Belgisch paviljoen tijdens de ArchitectuurbiŽnnale van VenetiŽ en in deSingel in Antwerpen. Twee onmisbare tools voor iedereen die gelijke tred wil houden met de architectuurproductie in Vlaanderen en het denken over de toekomst van deze regio.

Teksten van Christoph Grafe (DE, hoofdredacteur), Aglaťe Degros, (LUX), Maarten Delbeke (BE), Stefan Devoldere (BE), Christian Kieckens (BE), Andrť Loeckx (BE), Dirk Somers (BE), Axel Sowa (DE), Ellis Woodman (UK) e.a.

Beeldessays van Karin Borghouts, Marc De Blieck, Michiel De Cleene, Filip Dujardin, Nick Hannes, Jan Locus, Arno Roncada, Johannes Schwartz, Dieter Telemans en Els Vanden Meersch

Verantwoordelijke uitgever is Christoph Grafe, directeur Vlaams Architectuurinstituut, Jan Van Rijswijcklaan 155, 2018 Antwerpen
Te koop aan 39,95 euro via www.vai.be en in de boekhandel vanaf 28 augustus 2012, ook beschikbaar in het Engels
ISBN 9789081326346 (NL) en 9789081326353 (ENG)

De architectuur in Vlaanderen kent een levendige ontwerp- en onderzoekcultuur en krijgt meer en meer internationale aandacht. Sinds de jaren 1990 wordt dit dynamische proces gedocumenteerd in de reeks Jaarboeken Architectuur, die om de twee jaar worden gepubliceerd door het VAi.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo