Minister Schauvliege opent Belgisch paviljoen in VenetiŽ

  BE   29 augustus 2012 Bron: Vlaanderen
De BiŽnnale van VenetiŽ voor Architectuur heeft dit jaar plaats van 29 augustus tot 25 november. In de Giardini, die samen met de hoofdtentoonstelling in het Arsenale, het centrum van de BiŽnnale vormt, staan een dertigtal paviljoenen, waaronder dat van BelgiŽ. De invulling van dit landenpaviljoen gebeurt afwisselend door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, waardoor Vlaanderen om de vier jaar een presentatie brengt in dit paviljoen. Dit jaar is dus Vlaanderen aan de beurt.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege opende dinsdag 28 augustus namens de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Architectuurinstituut, Team Vlaams Bouwmeester en curator AWJGGRAUaDVVTAT officieel de tentoonstelling 'The Ambition of the Territory' in het Belgische paviljoen.

Het Vlaams Architectuurinstituut schreef in 2011 een wedstrijd uit voor de selectie van een ontwerpteam voor de inhoudelijke en vormelijke uitwerking van een tentoonstelling in het landenpaviljoen. De opdracht was om een concept te ontwikkelen dat de essentie blootlegt van de Vlaanderen in Actie Ruimte. De ViA Ruimte vertrekt vanuit de vraag wat de Vlaamse regio qua ruimtelijke en architecturale ontwikkeling kan betekenen binnen een Europese context. Een internationale jury selecteerde het project ĎThe Ambition of the Territoryí van het projectteam AWJGGRAUaDVVTAT bestaande uit de kunstenwerkplaats Architecture Workroom Brussels, grafisch ontwerper Joost Grootens, het stedenbouwkundig bureau GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu en kunstenaar Ante Timmermans. In hun voorstel presenteren ze het Vlaamse territorium als een laboratorium voor de transitie naar het metropolitane Europa.

Voor de officiŽle opening van het Belgische paviljoen bracht minister Schauvliege een bezoek aan de hoofdtentoonstelling in het Arsenale, samengesteld door de Britse toparchitect en BiŽnnalecurator David Chipperfield. Daar is onder meer werk te zien van de Vlaamse architecten Robbrecht-Daem, Marie-Josť Van Hee (Gent), Bovenbouw Architectuur (Dirk Somers - Antwerpen) en Office van Kersten Geers David Van Severen (Brussel). De minister ging onder meer langs in het Australische paviljoen waar architecte Martine De Maeseneer haar project voor het Brusselse jeugdtheater Bronks exposeert.

Tijdens de opening van het Belgische paviljoen werd ook het 10de Architectuurboek Vlaanderen ĎRadicale Gemeenplaatsen. Europese architectuur uit Vlaanderení gelanceerd.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo