Laureaat voor ArchitectuurbiŽnnale VenetiŽ bekend

9 februari 2012 Bron: Via
Het multidisciplinaire team AWJGGRAUaDVVTAT gaat instaan voor het tentoonstellingsconcept in het Belgisch paviljoen voor de Internationale ArchitectuurbiŽnnale van VenetiŽ 2012. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege maakte vandaag de laureaat bekend, op voordracht van het Vlaams Architectuurinstituut en het Team Vlaams Bouwmeester.
Dit jaar heeft de 13de BiŽnnale van VenetiŽ voor architectuur plaats van 29 augustus tot 25 november. De invulling van het landenpaviljoen gebeurt afwisselend om de twee jaar door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.

Deze keer is Vlaanderen weer aan de beurt. In de oneven jaren wordt dezelfde beurtol gehanteerd voor deelname aan de BiŽnnale van VenetiŽ voor beeldende kunsten. Met het oog op de Vlaamse deelname aan de ArchitectuurbiŽnnale dit jaar publiceerden Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Team Vlaams Bouwmeester in mei 2011 een oproep tot voorstellen voor de ontwikkeling van een tentoonstellingsconcept dat de essentie blootlegt van de ViA Ruimte*.

Het ViA‐project van de Vlaamse Regering (Vlaanderen in Actie) heeft de ambitie om Vlaanderen op verscheidene vlakken tegen 2020 bij de top vijf regioís van Europa te laten behoren. Deze beleidsambitie werd omgezet in de vraag wat de Vlaamse regio voor de ruimtelijke en architecturale ontwikkeling kan betekenen binnen een Europese context.

31 multidisciplinaire internationale teams stuurden hun voorstellen in. Een nationale jury selecteerde het team van Witherford Watson Mann Architects, het team van Joeri De Bruyn/Maat Ontwerpers en het team van Architecture Workroom Brussels om in de tweede fase hun voorstel onder intensieve begeleiding van het Vlaams Architectuurinstituut en het Team Vlaams Bouwmeester uit te werken.

Uit de drie voorstellen koos een nationale en internationale jury eind 2011 uiteindelijk het voorstel van Team AWJGGRAUaDVVTAT (Architecture Workroom Brussels), en hun project ĎThe Ambition of the Territoryí, om BelgiŽ te vertegenwoordigen op de ArchitectuurbiŽnnale Van VenetiŽ 2012.

AWJGGRAUaDVVTAT bestaat uit Architecture Workroom Brussels, Joost Grootens (grafisch ontwerper), GRAU (stedenbouwkundig bureau), architecten De Vylder Vinck Taillieu en kunstenaar Ante Timmermans. In hun voorstel presenteren ze het Vlaamse territorium als een laboratorium voor de transitie naar het metropolitane Europa. Vlaams minister Joke Schauvliege: ďDe Internationale ArchitectuurbiŽnnale van VenetiŽ 2012 is een momentum dat we willen inzetten bij de ontwikkeling van een bouwcultuur voor Vlaanderen binnen Europa. We grijpen die tentoonstelling aan om te laten zien hoe de economische en de culturele dynamiek in Vlaanderen en Europa van invloed zijn op ruimtelijke ontwikkelingen.Ē

*Uit:ďZeven memoís voor een verlichte bouwcultuur. Ambitienota 2012--‐2015Ē Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester, pp.25--‐27.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo