Architectuur

Publica Awards 2019 voor privaat-publieke samenwerking uitgereikt

Publica Awards 2019 voor privaat-publieke samenwerking uitgereikt
Op donderdagavond 20 juni zijn de Publica Awards voor de vierde keer uitgereikt. Deze prijzen bekronen publieke actoren, hun partners en hun samenwerking in unieke projecten. Ruim 250 genodigden woonden het gala-event, georganiseerd door EBP bij in Hotel Metropole in Brussel.

71 projecten maakten kans op een Publica Award in één van de volgende vijf categorieën:
  • Corporate Responsibility
  • Urban development, Infrastructure & Mobility
  • Technology
  • Heritage & Architecture
  • Safety & Security

Vijf verschillende expertenjury’s bogen zich over de kandidaten en hun dossiers. Tijdens het galadiner stemden de gasten ook nog eens live op het project dat volgens hen de publieksprijs in elke categorie verdiende.

Publica Award: Corporate Responsibility

Gouden medaille: Nudgen naar een milieuverantwoord voedingspatroon in een supermarktcontext - Vlaamse overheid - Departement Omgeving Vlaanderen, Universiteit Gent, Colruyt

Publica Awards 2019
De ecologische voetafdruk van ons voedingspatroon kan aanzienlijk dalen door meer milieuverantwoorde keuzes te maken. Nudging verwijst naar subtiele duwtjes in de goede richting. Via strategische wijzigingen in de omgeving kan er een voorspelbare verandering komen in het menselijke gedrag, zonder dingen te verbieden of economische incentives significant te wijzigen. De opkomst van nudging en gedragsinzichten in het beleid biedt een kans om interessante pistes te verkennen. De klant in een supermarkt begeleiden naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon is mogelijk zonder expliciet te communiceren over duurzaamheid of gezondheidsaspecten.

Zilveren medaille: Ensemble, faisons barrage - Politiezone Entre Sambre et Meuse (Provincie Namen)
Bronzen medaille: Chambon gebouw - Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) (Brussels Gewest, 1000 Brussel)
Publieksprijs: Olifantengras in Schelle (Indiener: Gemeentebestuur Schelle)

Publica Award: Urban development, Infrastructure & Mobility

Gouden medaille: Heraanleg Fontainas – Stad Brussel, B612 Associates (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Publica Awards 2019
Dit project creëert een plek om te wonen, te werken en te ontmoeten, met aandacht voor zacht verkeer en biodiversiteit, met respect voor duurzame ontwikkeling en verantwoord waterbeheer. Dankzij de heraanleg van Fontainas ontstaan nieuwe groene ruimtes, mét een echt park en aangename woonvoorzieningen. Het is een plek waar mensen, groen en gebouwen mooi samenkomen en die de omliggende wijken met elkaar verbindt.

De ontwikkeling houdt zoveel mogelijk bestaande bomen in stand en geeft deze bovendien een centrale rol. Bijzondere aandacht werd besteed aan de biodiversiteit en het ecosysteem van het park. Bovendien wordt aan innovatief waterbeheer gedaan door een zorgvuldig ontwerp van de topografie van het park en de realisatie van een reeks valleien en ondiepe bassins.

Zilveren medaille: Utopia Aalst –Stad Aalst (Oost-Vlaanderen)
Bronzen medaille: Nederschelde versie 2.0 – De Vlaamse Waterweg nv (Oost-Vlaanderen, Gent)
Publieksprijs: Fietsen door de bomen - Indiener: Toerisme Limburg vzw (Pijnven - Limburg)

Publica Award: Technology

Gouden medaille: Producten- en dienstencatalogus Puurs-Sint-Amands– Gemeente Puurs-Sint-Amands (Provincie Antwerpen)

De burger krijgt een overzichtelijke thematische ingang naar de verschillende diensten en producten die vanuit de gemeente worden aangeboden. De medewerkers van Puurs-Sint-Amands kunnen taakgericht werken, met als basis hun producten en diensten die centraal beheerd worden in de producten- en dienstencatalogus.
De producten- en dienstencatalogus (PDC) werd door het IT-bedrijf Tobania ontwikkeld in Sharepoint. Het project omvat drie onderdelen: productfiches, productscripts en beleidsinformatie. De productfiche bevat alle relevante (externe) informatie (omschrijving, voorwaarden, procedure, kostprijs, …) over een specifiek product. Het productscript bevat de interne werkwijze (proces/procedure) rond het product. De beleidsinformatie omvat extra informatie gelinkt aan het product.

Zilveren medaille: Faky: fake news detecteren – RTBF, Vox Teneo
Bronzen medaille: Lichtplan 4.0 – Waalse Maatschappij voor de Aanvullende Financiering van de Infrastructuren (SOFICO) – (Waals Gewest)
Publieksprijs: Scholen van morgen - Indiener: AG Real Estate Co-Production in Development NV

Publica Award: Heritage & Architecture

Gouden/Zilveren Medaille (ex-aequo): DE MAAN, beeldsmederij in Mechelen – Stad Mechelen (Provincie Antwerpen)

Publica Awards 2019
Het project (restauratief erfgoed in combinatie met kwalitatieve nieuwbouw) toont aan dat eeuwenoude monumenten en hoogstaande hedendaagse architectuur mits de juiste benadering en ontwerpmethodiek hand in hand kunnen gaan. Deze synergie kan leiden tot nieuwe, geladen en inspirerende publieke plekken voor ontmoeting en beleving. Ze is een toonbeeld geworden van integrale en geïntegreerde monumentenzorg.
DE MAAN, een beeldsmederij voor kinderen en jongeren, is al vijftig jaar een belangrijke uitvalsbasis voor kinderkunsten, in het historische en culturele centrum van de stad. DE MAAN staat voor theater, kunsten, poëzie en verwondering. Elk jaar spelen er 350 tot 400 voorstellingen en komen er circa 40.000 toeschouwers over de vloer.

Gouden/Zilveren Medaille (ex-aequo) + Publieksprijs: Renovatie en restauratie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Regie der Gebouwen (Tervuren, Vlaams-Brabant)

Publica Awards 2019
Rond de jongste eeuwwisseling besliste het museum dat het een internationaal toonaangevend museum en onderzoeksinstituut over Midden-Afrika wilde worden. Het museum onderging een grondige metamorfose. Eén van de grote uitdagingen was om het oude museumgebouw, een beschermd monument, en de tentoonstellingszalen uit te rusten met nieuwe technieken voor de conservatie en presentatie van de collectie.
Het nieuwe museum is niet langer een museum van het koloniale Afrika, maar wel van het Afrika van vandaag en van de toekomst, zonder hierbij de gedeelde geschiedenis tussen België en de landen van Midden-Afrika te verwaarlozen. Bij de renovatie was de integratie van hedendaagse kunst in het museum een belangrijk item. Het vernieuwde AfrikaMuseum is tevens volledig toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

Bronzen medaille: Restauratie en herbestemming van pastorie naar bibliotheek - Pont-à-Celles (Provincie Henegouwen)

Publica Award: Safety & Security

Gouden medaille: Geïntegreerde Security en Hospitality voor Politiezone Antwerpen – Politiezone Antwerpen (Provincie Antwerpen)
Zilveren medaille: CBRNe expertisecentrum van het Crisiscentrum - Crisiscentrum FOD Binnenlandse Zaken
Bronzen medaille: SHIELD Antwerpen – Het bestrijden van terrorisme door het delen van informatie – Politiezone Antwerpen (Provincie Antwerpen)
Publieksprijs: Behandeling overlastmeldingen: van subjectieve beleving naar objectieve meting (Stad Mechelen)

Ook interessant