Laureaten voor de Matexi Award 2019 zijn bekend

  BE   28 mei 2019 Bron: Matexi
Laureaten voor de Matexi Award 2019 zijn bekend
Cet été, prends ta place
Voor het vierde jaar bekroont de Matexi Award de meest verbindende buurtinitiatieven in België. De organisatie wil zo succesvolle initiatieven op buurtniveau in de kijker zetten, en de verbondenheid tussen buurtbewoners verder versterken. Minister van Staat Herman Van Rompuy zal op 13 juni in de Engie Electrabel Tower in Brussel de prijzen uitreiken aan de winnende buurtinitiatieven.

Met de slagzin “Welkom in de buurt” organiseert Matexi voor het vierde jaar op rij de Matexi Award. Goede en leefbare buurten liggen Matexi na aan het hart. Met deze Award-uitreiking wil de ontwikkelaar buurtverbindende initiatieven aanmoedigen.

92 initiatiefnemers dienden een dossier in, waarvan 58 particuliere initiatiefnemers en 34 lokale besturen. Gaetan Hannecart, CEO van Matexi en voorzitter van de jury: “Voor deze editie ontvingen we meer projecten van lokale besturen. We stellen de groeiende aandacht voor buurten bij steden en gemeenten vast. Steden en gemeenten streven naar een sterkere identiteit van hun buurten en een grotere verbondenheid tussen buren in die buurten.”

Bekijk alle genomineerden op www.matexi-award.be.

Nieuw in 2019: het grote publiek kiest zijn favoriet in elke categorie dankzij online stemming

Uit de 92 deelnemers selecteerde de jury 10 laureaten: 5 in de categorie “burger- of particuliere initiatieven” en 5 in de categorie “initiatieven van lokale besturen. Per categorie worden 3 prijzen uitgereikt: naast de eerste en tweede plaats geselecteerd door een onafhankelijke jury, reikt Matexi telkens ook een publieksprijs uit. Voor deze publieksprijs kan het grote publiek stemmen tussen donderdag 23 mei en vrijdag 7 juni. Per categorie kan je één stem uitbrengen op www.matexi-award.be.

De muren tussen sectoren en actoren verbrokkelen

“Steeds meer buurtinitiatieven integreren verschillende aspecten. Vrijetijdsbesteding en zorg, jeugdwerk en senioren, infrastructuur en animatie… Het is een zeer positieve evolutie dat de muren tussen sectoren en actoren verder afbrokkelen en dat buurten de eerste plek voor sociaal contact worden,” zo zegt Gaëtan Hannecart.

Bij de selectie werd Hannecart bijgestaan door een 7-koppige onafhankelijke jury: Xavier Delmon (Administrateur Tr@me), Sonja De Becker (Directeur Boerenbond), Serge Peeters (Voorzitter Chambre des urbanistes de Belgique), Chris Truyens (Inhoudelijk Directeur Samenlevingsopbouw Vlaanderen), Sophie Van Malleghem (Projectcoördinator Koning Boudewijnstichting), Mieck Vos (Algemeen Directeur VVSG) en Guy Redig (professor VUB, secretaris van de jury).

Prijsuitreiking door Herman Van Rompuy

Op 13 juni zal Minister van Staat en oud-voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, de prijzen overhandigen aan de winnaars. Matexi schenkt in totaal 7.000€ prijzengeld weg. Alle ingezonden buurtinitiatieven worden bovendien geïntegreerd in de Buurtatlas van vzw Vicinia, en kunnen zo tot inspiratie dienen voor nieuwe initiatieven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo