Matexi Awards beloont het meest verbindende buurtinitiatief van België

  BE   27 februari 2018 Bron: Matexi
Matexi Awards beloont het meest verbindende buurtinitiatief van België
Voor het derde jaar op rij bekroont Matexi het meest verbindende buurtinitiatief van het land met de Matexi Awards. Met de Awards, en de daarbij horende geldprijs, zet de buurtontwikkelaar succesvolle initiatieven die buren bij elkaar brengen in de kijker. Nieuw dit jaar is dat er prijzen worden bedeeld voor niet één, maar voor twee categorieën: een categorie met projecten die getrokken worden door particulieren, en een categorie met projecten van lokale besturen zoals gemeentes, OCMW’s, ... Vorig jaar wist het project ‘Dorpspunt in Beveren’ uit Alveringem de jury te overtuigen. ‘Dorpspunt’ is het platform voor heel wat nieuwe initiatieven, en wordt met dag-ondersteuning van De Lovie uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap. Kandidaten kunnen tot 15 april 2018 hun dossier indienen en op 8 mei worden de laureaten bekend gemaakt.

Versterking van het sociale weefsel

Als ontwikkelaar van buurten waar het goed wonen en harmonieus samenleven is, reikt Matexi voor de derde keer de Matexi Awards uit aan het meest verbindende buurtinitiatief. De Matexi Awards werden in 2016 in het leven geroepen door de buurtontwikkelaar om initiatieven te belonen die het sociale weefsel in de buurt versterken.

De Awards bekronen succesvolle en beloftevolle projecten op wijk- of buurtniveau (in Vlaanderen, Brussel, en Wallonië) die heel concreet inzetten op meer verbondenheid tussen buurtbewoners. Matexi wil hiermee het buurtgevoel stimuleren en de nadruk leggen op het belang van goede en leefbare buurten.

Projecten die buurtbewoners bij elkaar brengen

“Duurzaamheid vertaalt zich niet alleen in energiezuinigheid, kwaliteit en levensduur van de materialen, goede mobiliteit en veiligheid, duurzaamheid toont zich ook in de verbinding tussen mensen. Daarom liggen projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen ons zo nauw aan het hart, en willen we deze projecten ondersteunen”, zegt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi.

Op 7 juni gaan de winnaars naar huis met een cheque om hun initiatief verder uit te bouwen. Dit jaar worden er zes prijzen bedeeld, voor een bedrag van 7000€ in totaal. In elk van de twee categorieën, particuliere initiatieven enerzijds, en projecten door lokale besturen anderzijds, worden drie projecten beloond.

Draaischijf voor heel wat nieuwe initiatieven

Vorig jaar mocht ‘Dorpspunt Beveren aan de Ijzer’ de hoofdprijs in de ontvangst nemen. ‘Echo’s uit de wijk’ (Gent) en ‘Compostage de la Cité du Flot’ (Grâce-Hollogne) vervolledigden de top drie. ‘Quand les zoziaux/Tussen de mussen’ uit Schaarbeek ontving de publiekprijs.

‘Dorpspunt in Beveren’ sleepte de eerste prijs in de wacht. ‘Dorpspunt in Beveren’ is een plek waar inwoners uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten en diensten terugvinden die uit het plattelandsdorp waren verdwenen. Het doel is om mobiliteit te vergemakkelijken, een korte keten te realiseren tussen producent en consument, en concrete diensten, zoals het afhalen van pakjes, op te zetten. Het ‘Dorpspunt’ is het platform voor heel wat nieuwe initiatieven en wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap, met dag-ondersteuning van De Lovie.

Inschrijven kan tot 15 april

Om in aanmerking te komen, kunnen kandidaten tot 15 april een dossier indienen via het deelnameformulier op www.matexi-award.be. Ze kunnen zich alleen inschrijven, of samen met partner(s), bijvoorbeeld een ander lokaal bestuur, vzw of individu.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingediende projecten op hun verbindend karakter, originaliteit, impact en inspirerende kracht. De laureaten worden bekendgemaakt op 8 mei. De uitreiking van de awards gebeurt op 7 juni door Herman Van Rompuy, Minister van Staat, en oud-voorzitter van de Europese Raad.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo