Buurtontwikkelaar Matexi zet groei voort

  BE   2 februari 2018 Bron: Matexi
Buurtontwikkelaar Matexi zet groei voort
Matexi zette in 2017 voor het derde jaar op rij een stevige groei neer. De buurtontwikkelaar verkocht vorig jaar 1.437 wooneenheden. De totale omzet bedroeg in 2017 348,4 miljoen euro. Dat is een groei van 11,2% tegenover 2016. In 2014 deelde Matexi haar ambitie om op middellange termijn de activiteiten te verdubbelen. “We hebben intussen talrijke uitdagende binnenstedelijke ontwikkelingen en reconversies gerealiseerd en gaan die opgebouwde ervaring blijven inzetten. Hierbij staan duurzaamheid en buurtwerking hoog op de agenda,” zegt CEO Gaetan Hannecart.

Matexi kijkt tevreden terug op 2017

Met een totale omzet van meer dan 348 miljoen euro wist de grootste residentiële ontwikkelaar van het land weer een sterk resultaat neer te zetten. In totaal verkocht Matexi 700 woningen, 737 appartementen, en 146 vrije bouwgronden. Op die manier zorgde Matexi er in 2017 voor dat in totaal 1.583 gezinnen hun woondroom konden realiseren.

“We zijn stevig aan de weg aan het timmeren om onze doelstelling tot verdubbeling te halen, en dat uit zich zowel in het aantal opgeleverde woningen als in de omzet. Die groeide de voorbije jaren van 229,8 miljoen euro in 2014, naar 300,9 miljoen in 2015, 313,2 miljoen in 2016 en zelfs tot 348,4 miljoen euro in 2017;“ zegt COO Rik Missault.

Balans helt over naar binnenstedelijke ontwikkelingen

Vorig jaar werden er, met 1.387 woningen, 199 meer woningen opgeleverd dan in 2016. Bijna 53% van die opgeleverde woningen zijn appartementen. De balans helt zo steeds meer over naar binnenstedelijke projecten.

“De voorbije decennia hebben we veel kennis en ervaring verworven op vlak van ruimtelijke ordening, architectuur, betaalbaar wonen en duurzaamheid. Met de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten in quasi elk van de 32 centrumsteden van het land willen we die expertise optimaal inzetten om voormalige stadskankers en verloederde industriële sites om te vormen tot levendige buurten,” zegt CEO Gaëtan Hannecart.

Sterke projecten in alle fases van ontwikkeling

Op de vroegere site van het Militair Hospitaal te Antwerpen bevindt zich het aantrekkelijke “Groen Kwartier”. Het project is bijna volledig uitverkocht, enkel in het Arsenaal Zuid zijn er nog enkele woningen te koop. In Gent werd in 2017 de eerste fase opgeleverd van de woningen aan de “Kouterdreef” en in Hasselt ging in het voorjaar de verkoop van de “Quartier Bleu” van start. Tijdens het eerste verkoopweekend gingen meteen 48 flats van de eerste fase de deur uit. In totaal komen er bijna 400 appartementen van verschillende groottes. Daarnaast schiet het Brusselse ‘Leopold Views’ - de reconversie van een kantoorgebouw tot meer dan 200 appartementen- goed op, net zoals de ontwikkeling van de site “4 Fonteinen” in Vilvoorde..

Vorig jaar startte Matexi ook een aantal ambitieuze nieuwe projecten op. De reconversie van de iconische “Antwerp Tower”, aan de Meir en de Keizerlei, is een huzarenstukje waarvan de oplevering is voorzien in het voorjaar van 2019. In Genappe kreeg Matexi een vergunning om een “eco-quartier” te ontwikkelen. En in het Vlaams-Brabantse Machelen sloot de buurtontwikkelaar een PPS-overeenkomst met de gemeente. Zo wordt er in het hart van Machelen woonruimte gecreëerd voor een honderdtal gezinnen, aangevuld met enkele bijkomende commerciële ruimtes, een nieuw kinderdagverblijf, ontmoetingsplekken en ondergrondse parkeerplaatsen. In het najaar van 2018 zullen de eerste bewoners er hun intrek kunnen nemen.

In Gent tenslotte won Matexi recent de wedstrijd voor de reconversie van de Leopoldskazerne tot een gemengde site die onderdak zal bieden aan het nieuwe provinciehuis, woningen en publieke ruimtes.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo