Antwerp Tower zoekt nieuwe hoogte op

  BE   26 oktober 2017 Bron: finnpr
Antwerp Tower zoekt nieuwe hoogte op
Matexi stelt vandaag zijn plannen van de Antwerp Tower voor aan het grote publiek. De duurzame toren aan de Keyserlei brengt wonen in de hoogte naar de Antwerpse binnenstad. In de nieuwe Antwerp Tower komen kantoren, appartementen en penthouses. In de sokkel zijn twee verdiepingen met winkels voorzien. Die omvorming moet van de toren een multifunctioneel aantrekkingspunt maken op het kruispunt van het Operaplein, De Keyserlei en Meir. “Wonen in de hoogte op zo’n centrale plaats in de stad is uitzonderlijk. Vanuit de Antwerp Tower heb je een uniek zicht op de hele stad”, vertelt Philip Rubbens, project developer bij Matexi.

Nieuwe aantrekkingspunt in binnenstad

Matexi presenteert met de Antwerp Tower een van zijn meest ambitieuze binnenstedelijke projecten. De verbouwing toont hoe sites met voormalige kantoorgebouwen getransformeerd kunnen worden in levendige, multifunctionele buurten waar werken, wonen, shoppen en cultuur naadloos in elkaar overgaan.

In de Antwerp Tower komen naast er naast kantoren ook appartementen en winkels. Elke verdieping omvat 6 tot 14 appartementen tussen de 40 en 120 m². Helemaal bovenaan komen er penthouses die tot 240 m² groot zijn. De 50 meter lange gevel op het gelijkvloers zal volledig ingericht worden met winkels. De verbouwing loopt parallel met de heraanleg van het Operaplein waardoor er een totaal nieuwe plek ontstaat in de binnenstad waar zowel Antwerpenaren als bezoekers kunnen genieten van de troeven van de stad.

De toren staat op de kruising van de Keyserlei en de Frankrijklei, de ingang komt op de hoek van het nieuwe Operaplein. Die ligging biedt aan de toekomstige bewoners een prachtig uitzicht over de verre horizon, zonder overburen. Verdiepingshoge, kamerbrede ramen benutten die meerwaarde voluit, en omkaderen de bruisende stad en Antwerpse skyline.

“Op die hoogte wonen op zo’n centrale plaats in Antwerpen is op zich al uitzonderlijk, maar dat je er bovendien kan wonen zonder overburen maakt het helemaal uniek,” zegt Rubbens. “Je krijgt daardoor een samengaan van natuur en stad. Het licht van de zon dat al dan niet door de wolken straalt, zorgt voor een adembenemend schouwspel waarvan we zeker zijn dat bewoners niet snel uitgepraat zullen raken.”

Antwerp Tower zoekt nieuwe hoogte op

Balans met operagebouw

Voor het ontwerp van de Antwerp Tower nam Matexi het architectenbureau van Wiel Arets onder de arm. Vanuit zijn internationale ervaring en voorliefde voor de stad kneedde Wiel het nieuwe ontwerp. Dat vindt aansluiting bij de rest van de iconische gebouwen en torens in Antwerpen.

“We hebben gekozen voor een gevelsysteem van gepolijste betoncomponenten met een lichtgouden tint. Ze zijn enorm in schaal, tot negen meter breed, waardoor we de visuele patronen op de gevel beperken. Samen met de naadloze ramen en de glazen balustrades zorgt dit voor een ontwerp dat veel beter in balans ligt met het operagebouw en zijn prachtige ornamenten.”

De ene knip is de andere niet

De werf van de Antwerp Tower bevindt zich langs de Van Ertbornstraat. De aannemers zorgen via een minderhinderplan voor zo weinig mogelijk overlast voor de buren. En ook op vlak van veiligheid worden maatregelen genomen: zo zullen de vrachtwagens via de Van Ertnbornstraat in- en uitrijden achter een transparante werfomheining.

De eerstvolgende maanden wordt de toren afgebroken tot de vloerplaat op -4. De toren staat dan vrij in de bouwput waarna er gestart wordt met de constructie van de nieuwe ondergrondse lagen. Regelmatig overleg met de Noorderlijn moet zorgen voor een optimale afstemming van beide werken en een minimale hinder voor omwonenden en passanten.

Antwerp Tower zoekt nieuwe hoogte op

Antwerp Tower blijft Antwerp Tower

In de zomer van 2016 maakte de Antwerp Tower een zijsprong met de naam A-tower om er met Bar Gloed en Club Goud een warme zomer neer te zetten. De beeldbepalende waarde en naam van de toren zijn echter een icoon binnen de stad: de naam Antwerp Tower blijft daarom behouden.

“De vertrouwde naam, maar wel met een totaal nieuwe toekomst. We bouwen aan een toren waar Antwerpen echt fier op kan zijn. Het gebouw is en blijft een middelpunt tussen Noord en Zuid, tussen de oude binnenstad en de Ring. There ’s only one Antwerp Tower”, besluit Rubbens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo