Matexi bereikt in Polen de kaap van 1.000 verkochte woonunits

27 oktober 2016 Bron: Matexi
Matexi bereikt in Polen de kaap van 1.000 verkochte woonunits
Deze maand bereikte Matexi Polska de kaap van 1.000 verkochte woonunits. Voor de Belgische buurtontwikkelaar is het een belangrijke mijlpaal sinds het in 2010 voet aan wal zette in Polen, naast het Groothertogdom Luxemburg de tweede buitenlandse markt van het bedrijf. In Polen bouwt Matexi aan een portfolio van wooneenheden waarmee het specifiek inspeelt op de economische boom rond de regio in Warschau. “Op dit moment woont zo’n vijf procent van de Poolse bevolking in de hoofdstad. In andere Europese landen is dat dubbel zo veel. Er is dus nog heel wat groeimarge,” zegt Mirek Bednarek, Business Unit Manager Matexi Polska.

1.000 in vier jaar tijd

Vier jaar geleden werd het eerste verkoopcontract van Matexi Polska getekend, de start van een spectaculaire groei. In 2012 en 2013 verkocht Matexi 6 units per maand in Polen. Eind 2015 slaagde Matexi er al in om per maand 24 appartementen te voorzien van een nieuwe eigenaar. Op dit moment verkoopt de buurtontwikkelaar zo’n 40 appartementen per maand. “De afgelopen jaren hebben we stevig gebouwd aan ons Pools verhaal”, zegt Rik Missault, COO van Matexi. “We merken dat we dankzij die kilometers op de teller het vertrouwen hebben gekregen van de Poolse markt. We verkopen niet alleen vlotter appartementen aan particulieren maar we verkochten vorige maand ook als eerste op de Poolse residentiële markt een volledig appartementsblok aan een buitenlandse investeerdersgroep, het Duitse Bouwfonds European Residential Fund (BERF).”

Bewuste keuze voor Polen

Het succes in Polen komt niet onverwacht voor Matexi – uit een prospectie van nieuwe markten enkele jaren geleden kwam het land naar voren als de meest interessante locatie. Maar dat de buurtontwikkelaar op enkele jaren tijd deze groeicijfers wist te realiseren is ook voor hen een aangename verrassing. Veel heeft te maken met het economisch klimaat in Polen. De regio rond Warschau kent door de sterk groeiende economie en de relatief jonge bevolking een echte boom. En waar werkgelegenheid is, is ook behoefte aan woongelegenheid. Daarnaast zorgt de babyboomgeneratie van de jaren 80, die nu massaal de vastgoedmarkt betreedt, voor een sterk toegenomen vraag. Vooral in het segment van de compacte startersappartementen is de vraag hierdoor enorm. Geen toeval dus dat Matexi in Warschau uitsluitend appartementen bouwt.

“Warschau kent een positieve migratie. Meer en meer inwoners kiezen voor de Poolse hoofdstad, en die trend zal zich in de toekomst ook verderzetten. Op dit moment woont er zo’n vijf procent van de Poolse bevolking. In andere Europese landen is dat dubbel zo veel”, zegt Mirek Bednarek, Business Unit Manager Matexi Polska. “De nood aan woongelegenheid in Warschau is groot, en zal de komende jaren dus alleen nog maar toenemen. Dat is ons de voorbije jaren duidelijk geworden. Zo was er bij één van de verkopen maar zeven uur tussen het eerste gesprek en de ondertekening van het contract. In de komende jaren zal de uitdaging dus niet zozeer zijn om kopers te vinden voor onze appartementen, maar wel om geschikte locaties te vinden om ze te bouwen.”

Synergie tussen Matexi België en Polen

Met de verkoop van de 1.000 Poolse units heeft Matexi een belangrijke mijlpaal bereikt. In totaal bouwt Matexi Polska nu aan 12 projecten, goed voor 2.000 units. Het succes in Warschau doet ook dromen. Momenteel bekijkt de buurtontwikkelaar welke opportuniteiten er nog liggen in en rond de hoofdstad. “Ik ben erg trots op wat we de afgelopen jaren samen hebben kunnen verwezenlijken”, zegt Bednarek. “We hebben stevig gebouwd aan ons verhaal in Polen en zonder Matexi’s schat aan ervaring en expertise hadden we dit nooit kunnen realiseren.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo