Architectuur

Prosciutto-fabriek gaat op in het landschap

De nieuwe prosciutto-fabriek van producent Salpi ligt letterlijk in de heuvels van Umbrië. De Italiaanse architect Enzo Eusebi heeft in zijn ontwerp het gebouw voor een ruim deel ondergronds gesitueerd. De fabriek van Opificio Salpi ligt in de omgeving van Perugia aan de voet van een heuvel. Architectenbureau Enzo Eusebi + Partners heeft het gebouw als het ware deels in de heuvel geschoven. Het U-vormige volume, dat zich opent in de richting van het dal, is bedekt met een groendak dat aansluit op de natuurlijke omgeving.

Hout en spiegels

De plattegrond is een herinterpretatie van de traditionele ‘blokvorm’, aldus Eusebi. De U-vorm, die het grootste deel van de totale 7.000 m2 beslaat, herbergt voornamelijk de hammenproductie. De opening van de U-vorm wordt gesloten door een aantal kleinere volumes, die het complex architectonisch karakteriseren en zichtbaar maken.

De volumes hebben afgeronde hoeken en voorzien van houten en spiegelende gevelbekleding. De spiegelende gevels zorgen voor, legt het architectenbureau uit, een vermenigvuldiging van de omgeving, maar ook voor weerkaatsing van het daglicht naar de fabrieksvloeren.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant