Verbouwen

Moderne museumuitbreiding herstelt historisch plein

Het Musée Unterlinden in het Franse Colmar heeft een renovatie en uitbreiding ondergaan naar ontwerp van Herzog & de Meuron. Het project omvatte drie facetten: de stedenbouwkundige ontwikkeling, de architectuur en de ‘museografie’. Het stedenbouwkundige deel van het project hield in dat de betekenis van het plein voor het Musée Unterlinden is hersteld. Het museum heeft zijn onderkomen in een middeleeuws kloostercomplex. Herzog & de Meuron hebben als uitbreiding een gebouwcomplex aan de andere zijde van het plein gerealiseerd. Ooit lag hier boerderij- en stallencomplex Ackerhof.

Nieuwe openbare ruimte

Het nieuwe museumgebouw verwijst in vorm naar het volume van de kloosterkerk. Bovendien creëert de nieuwbouw samen met de voormalige gemeentelijke badinrichting een binnenhof, zoals het kloostercomplex dat ook heeft. De nu aan weerszijden van het Place Unterlinden gelegen oud- en nieuwbouw van het museum is verbonden door een ondergrondse tentoonstellingsruimte.

Het plein, dat in gebruik was als parkeerplaats, is weer een openbare stedelijke ruimte en het kanaaltje Sinn, dat onder de oude stadskern stroomt, is hier blootgelegd. Dichtbij het water is een klein huisje gerealiseerd, dat enigszins doet denken aan een middeleeuwse wasplaats. Het is echter een verwijzing naar de molen die hier ooit heeft gestaan. Via twee ramen kunnen voorbijgangers in de ondergrondse tentoonstellingsruimte kijken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant