Architectuur

Project in de kijker: tabaksfabriek d'Heygere in Menen

Project in de kijker: tabaksfabriek d`Heygere in Menen
Na jarenlange leegstand werd de oude tabaksfabriek d’Heygere in Menen gerenoveerd tot een trendy wooncomplex met respect voor de eigenheid en historische waarde van het gebouw. Het dak van de tabaksfabriek werd volledig vernieuwd en in de 80 meter lange gevel werden de dichtgemetselde ramen weer opengemaakt. 16 verschillende woongelegenheden schuilen achter deze imposante gevel. Lofts, woningen, appartementen, een brasserie en een commerciële ruimte zijn gegroepeerd rond de binnenkoer waardoor een nieuwe, rustige woonomgeving gecreëerd wordt middenin het centrum van de stad.

Visitop: fluwelen roltechniek

Interieurarchitect Filip Vanryckeghem (iXtra interieur en architectuur) richtte er een duplexappartement in tot een hedendaagse loft die de tijd trotseert. Kleuren en materialen evoceren een warme en ingetogen woonsfeer. De oorspronkelijk houten balken van de dakstoel vormen een sterk contrast met het overwegend witte interieur. Een strak en sober terugkerend lijnenspel in de balustrade van de trap, radiatoromkastingen en stores genereren vormelijke eenheid.

ROB Visitop - tabaksfabriek d'Heygere in Menen

Op de benedenverdieping bevindt zich de keuken met eiland als voornaamste ‘ankerplek’ van het interieur. Eten, koken, ontspannen, het kan er allemaal. Op de bovenverdieping vormen de mobiele houten deuren met industriële look een sterke aanvulling op de reeds aanwezige oude houten elementen. De toepassing van de Visitop geeft aan dat Filip Vanryckeghem vanuit de ruimtelijke en visuele context denkt en handelt.

snede op schuifdeur met Rob Visitop
snede op schuifdeur met Rob Visitop

Ook interessant