Architectuur

Architect Axel Ghyssaert in de kijker

Architect Axel Ghyssaert in de kijker
Tot zondag 8 januari 2017 loopt in het Stadsarchief van Brugge de tentoonstelling Axel Ghyssaert, modern wonen in en rond Brugge. De expositie in het Stadsarchief komt overgewaaid van het Sint-Lukasarchief in Brussel. Opmerkelijk is dat het Stadsarchief niet enkel de rol van gastheer speelt, maar tevens een belangrijke bruikleengever is. Ook Axel Ghyssaert zelf leverde materiaal uit zijn architectuurarchief aan.

Kunstenaar-architect Axel Ghyssaert (°1933, Kortrijk) studeert in 1958 als architect af aan het Hoger Instituut voor architectuur Sint-Lucas te Brussel, in 1964 behaalt hij het diploma van stedenbouwkundige aan het nationaal Hoger Instituut voor Architectuur Ter Kameren. Hij loopt eerst stage aan het architectenbureau E.G.A.V. in Luik en vestigt zich in 1959 als zelfstandig architect.

Prijzen

Tijdens zijn professionele loopbaan ontvangt hij verschillende prijzen. Zijn eerste gerealiseerde ontwerp, een bungalow aan de Léon Claeysstraat in Zedelgem, levert hem in 1963 meteen de Prijs Van de Ven op. In 1969 is Ghyssaert eerste laureaat van de architectuurprijs van het Nationaal Houtvoorlichtingsbureau en in 1989 wint hij de Europese wedstrijd, wat resulteert in de bouw van het European Space Agency (ESA) het Europese Agentschap voor de Ruimtevaart in Noordwijk (Nederland). In 1993 worden hem op Batibouw het Gouden Potlood en in Oostende de Gouden Baksteen toegekend.

Architect Axel Ghyssaert in de kijker
Architectenwoning Axel Ghyssaert (1969)

Puristische visie

Ghyssaert is jarenlang vooral actief geweest in de streek rond Brugge, maar tevens ver daar buiten. Zijn oeuvre is niet indrukwekkend lang, maar de omvang en uitwerking van de projecten daarentegen zijn ontegensprekelijk noemenswaardig. Hij werkt verschillende binnen- en buitenlandse projecten uit op stedenbouwkundig gebied, maar ontwerpt tevens privéwoningen en overheidsgebouwen.

In haar scriptie AXEL GHYSSAERT: ARCHITECTURALE EXPRESSIE VAN EEN PURISTISCHE VISIE beschrijft Alison Depourcq de architect als: Opvallend door eenvoud, expressiviteit, verhouding, materiaalgebruik, positie, zuiverheid, contrast,... zijn enkele banale woorden, maar met een enorme sterkte! Een kracht die uitdrukking geeft aan architectuur, dé architectuur van architect Axel Ghyssaert.

Het architecturale oeuvre dat hij tussen 1961 en 2011 creëerde, omvat een 260-tal projectdossiers. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren zijn eigen woonhuis met landschapstuin in de Doolhofweg in Sint-Kruis en het huis Van Leynseele in Tillegempark 4 in Sint-Michiels.

Architect Axel Ghyssaert in de kijker
Plan woning Van Leynseele uit 1964 (Stadarchief Brugge)

Vernieuwend

Axel Ghyssaert werkte ook in opdracht van de publieke sector. Zo tekende hij voor het penitentiair complex voor 750 gedetineerden in Sint-Andries (1980) en de basisschool De Linde met openluchtklassen aan de Brieversweg in Sint-Kruis (1981). In de periode 1960-1975 ontwierp hij dertig uitzonderlijke woningen voor particuliere opdrachtgevers.

Geïnspireerd door de moderne opvattingen van de vorige generatie architecten introduceerde hij vernieuwende concepten geïnspireerd door studiereizen naar Denemarken en Spanje.”

De tentoonstelling loopt tot zondag 8 januari in het Stadsarchief, Burg 11A, dagelijks van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 17 uur.
Meer info: Stadsarchief Brugge

Ook interessant