Architectuur

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Powerhouse Company heeft een vakantiewoning ontworpen voor een jong gezin in het noorden van Sjælland, Denemarken. Village House is hiermee het eindresultaat van een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden van de traditionele Deense vakantiewoning. Terwijl de footprint in alle opzichten klein is gehouden, is het huis doordrongen van een breed scala aan ruimtelijke belevingen.

Familiekring

Het huis is een cluster van vijf vleugels. Het ontwerp spreidt zich uit als een hand over het landschap, wat een verscheidenheid van uitzichten, lichteffecten en buitenruimtes creëert. Deze variatie zorgt ervoor dat het huis en de omgeving het hele jaar door en op alle momenten van de dag optimaal gebruikt kan worden.

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Vakantiehuizen zijn ruimtes waar families samenkomen, maar als kinderen ouder worden vragen ze om een eigen plek. Vandaar de keuze voor de 'village of cabins' indeling, waarbij de individuele ruimtes verenigd zijn in het centrum als een dorpsplein. Elk lid van de familie heeft daadwerkelijk de mogelijkheid tot privacy wanneer het gewenst is. Door de stervormige centrale plattegrond en het aansluiten van de woonkamer met de keuken, ontstaat er een gemeenschappelijke ruimte die daarnaast vrijheid biedt aan de verschillende wensen van de familie.

De verschillende wensen van het gezin zijn verenigd in dit ontwerp. Enerzijds de vraag naar een pittoresk en traditioneel zomerhuis en anderzijds naar de ruimtelijke hedendaagse variant.

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Onalledaags

Village House is gebaseerd op het klassieke Deense zomerhuis. Met het toevoegen van moderne ideeën over ruimte, heeft Powerhouse Company een eigentijdse versie van het zomerhuis gecreëerd.

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Vanuit architectonisch oogpunt is de nauwe relatie met de context belangrijk in een vakantiehuis. Het toegepaste hout is zwart, de meest onopvallende kleur in de natuur, zoals de donkere schaduwen in de omliggende bossen. Het grote raam boven de woonkamer brengt zonlicht op de eettafel rond het middaguur. Het uniforme witte oppervlak binnen maximaliseert het Scandinavische zonlicht.

Deze rustieke, maar moderne oplossing behoeft weinig onderhoud, iets wat van groot belang is bij een zomerhuis. Het huis contrasteert met de normale woning van de familie en vormt de basis voor een andere levensstijl. Ligt hier niet de essentie van het vakantiegevoel?

Powerhouse Company ontwerpt Deens zomerhuis

Ook interessant