Architectuur

Powerhouse Company ontwerpt ambulancedienst voor Dordrecht

Afgelopen dinsdag, 5 juli, werd in Dordrecht de eerste paal geslagen van het Plusgebouw, een ontwerp van Powerhouse Company. Het Plusgebouw wordt ontwikkeld en gerealiseerd door Heijmans binnen het masterplan 'Leerpark' van West 8.
Het kantoorpand van circa 2.700 m2 wordt in het voorjaar 2012 in gebruik genomen als uitrukpost van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het nieuwe kantoor van Veiligheidsregio Zuid-Holland.

Nanne de Ru, architect en mede-oprichter Powerhouse Company:
‘De opdracht was een extreem efficiënte constructie te ontwerpen met dragende gevels, optimale oppervlakteconfiguraties en een sterk repeterende gevel met openingen om de 1800 mm.
Het ontwerp van het gevelpatroon is gebaseerd op het optimaliseren van de betonnen mal.
De gehele gevel kan gebouwd worden met één mal voor alle gevelelementen.’ Door kruizen in het gevelpatroon toe te passen wordt de ‘plattenbau’ structuur, waar prefab-bouwsystemen vaak aan onderhevig zijn, doorbroken. Het roodgekleurde beton geeft het gebouw een warme en sensuele kleur.

Crisiscentrum

In het nieuwe pand wordt ook het nieuwe Regionale Crisiscentrum voor Zuid-Holland Zuid gevestigd. Vanuit een dergelijk centrum worden rampen of calamiteiten bestreden, zoals bijvoorbeeld de brand Moerdijk.
Belangrijk voordeel van de vestiging op het Leerpark is dat de Veiligheidsregio direct naast de tweede post van Brandweerzorg Dordrecht komt te zitten.
Door combinatie van voorzieningen, bijvoorbeeld één noodstroomvoorziening, kunnen beide op efficiënte wijze dag en nacht en zeven dagen per week operationeel worden gemaakt.



Leerpark

Het totale Leerparkgebied wordt ontwikkeld door Heijmans Vastgoed/Proper-Stok in opdracht van de Coöperatie Ontwikkeling Leerpark, waarvan het Da Vinci College en de gemeente Dordrecht de belangrijkste opdrachtgevers zijn.
Het Leerpark omvat scholen, kantoren, detailhandel en 450 woningen.