Nieuwbouw

Parkresidentie ’t Ruytjeshof in Kalmthout laat verleden niet los

Aan de Kapellensteenweg 120 in het centrum van Kalmthout, op de hoek met de Vogelenzangstraat, verrijst in de komende periode een omvangrijk woonproject. Op het domein van de oude villa ’t Ruitjeshof wordt een nieuwe parkresidentie ingepland. Die krijgt heel toepasselijk de naam ’t Ruytjeshof. De stijl en uitstraling van de nieuwbouw zullen ook enigszins verwijzen naar het glorierijke verleden van de voormalige residentie in Belle Epoquestijl.

In de oude villa was geruime tijd een boekbindersatelier ondergebracht. Dit was het opmerkelijke initiatief van Berthe van Regemorter (Mechelen 1879 – Kalmthout 1964), vermaard boekbindster en één van de meesters van het Plantin Genootschap. Zij leerde het vak in Brussel bij boekbinder Joseph Hendrickx en vergulder Louis Jacobs. Als jonge vrouw ging zij zich verder bekwamen aan de School of Arts and Crafts in Londen. Na haar terugkeer in 1911 vestigde Berthe zich in Antwerpen als kunstboekbindster.

Hoewel juffrouw van Regemorter in Antwerpen een appartement bewoonde, verbleef ze heel regelmatig bij haar ouders in Kalmthout. In ’t Ruitjeshof richtte ze dus een boekbindersatelier in. In december 1944 werd de villa totaal verwoest en al haar boekbindersmateriaal ging verloren. Verknocht aan Kalmthout kocht Berthe van Regemorter daarop villa Vogelzang, die ze later omdoopte tot Withof.

de oude villa ’t Ruitjeshof in Kalmthout

22 appartementen

De nieuwe residentie ’t Ruytjeshof zal bestaan uit 22 appartementen verdeeld over 2 karaktervolle gebouwen, 23 ondergrondse autostaanplaatsen en 20 kelders. Het parkdomein heeft een totale oppervlakte van 6.100 m². De appartementen beschikken over 1, 2 of 3 slaapkamers en ze zijn allemaal voorzien van 1 of 2 terrassen. De autostaanplaatsen en de kelders worden individueel en exclusief voorbehouden voor de nieuwe eigenaars. De bewoners kunnen tevens genieten van het uitzonderlijke bomenbestand op het domein.

Het gebouw langs de kant van de Vogelenzangstraat telt 14 appartementen: 4 op het gelijkvloers en telkens 5 op de eerste en de dakverdieping. Ze variëren in oppervlakte van 67 tot 192 m². Het 2de gebouw meer naar de Kapellensteenweg toe biedt onderdak aan 8 appartementen: telkens 3 op het gelijkvloers en de 1ste verdieping, en tot slot nog 2 op de dakverdieping. De appartementen hier hebben een oppervlakte van 71 tot 103 m².

Infonamiddag

Zaterdag 14 maart wordt tijdens een infonamiddag het nieuwbouwproject ’t Ruytjeshof voorgesteld. Geïnteresseerden zijn van 15 tot 19 uur welkom om de plannen in te kijken bij Kemp Immo, Heidestatieplein 16 in Heide-Kalmthout.
Meer informatie: tel. 03 666 86 79.

Ook interessant