Pano-reportage legt vinger op de wonde

  BE   4 februari 2022 Bron: Netwerk Architecten Vlaanderen
Pano-reportage legt vinger op de wonde
Het reportagemagazine ‘Pano’ toonde gisteravond hoe sommige aannemers doelbewust failliet gaan en zonder de beloofde werken uit te voeren met de centen gaan lopen. Voor de gedupeerden een nachtmerrie die mits professionele bijstand nochtans vermeden kan worden. Architecten kunnen niet alleen helpen om een goede aannemer te vinden en hem te sturen binnen het project, ze hebben ook een uitgebreide wettelijke verzekeringsplicht. De verzekeringsplicht van de aannemer op hetzelfde niveau brengen als dat van de architect, zou voor een nog betere bescherming van de consument zorgen, vindt Netwerk Architecten Vlaanderen.

Sinds 2018 zijn ook aannemers verplicht verzekerd, maar beperkt: enkel voor de tienjarige aansprakelijkheid, enkel voor bepaalde werken en enkel binnen bepaalde woningbouwprojecten. De verzekeringsplicht van de architect is veel uitgebreider. Daardoor is een consument optimaal beschermd bij eventuele fouten door een architect, maar blijft hij grote risico’s lopen bij fouten door een aannemer. Bovendien komt bij een faillissement van de aannemer de aansprakelijkheid door de in solidumregeling toch bij de architect terecht, waardoor die vaak opdraait voor een fout gelopen bouwproject, ongeacht wie verantwoordelijk is voor de fouten. NAV dringt er dan ook op aan om die verzekeringsplicht ook voor aannemers uit te breiden. Enkel met lat die even hoog ligt voor iedereen, is de consument optimaal beschermd.

Hoe vermijd je de rotte appels?

Daarnaast wijzen we op het belang van het advies van een architect, hoe groot of hoe klein je project ook is. Het aantal malafide aannemers is in de minderheid. De meesten zijn betrouwbaar en leveren kwalitatief werk. Maar je zal als bouwheer maar net op zo’n rotte appel stoten. Hoe scheid je het kaf van het koren? Voor de meeste opdrachtgevers is een bouwproject een ‘once in a lifetime experience’, waarbij het hen aan de nodige expertise en ervaring ontbreekt. Gelukkig beschikt een architect over een netwerk van betrouwbare bouwpartners. En ook als bouwheren zelf een aannemer voorstellen, kan hij advies verlenen. Hij weet hoe groot de voorschotten zijn die de aannemer kan vragen, kan helpen om referenties op te vragen en te controleren of de aannemer erkend is en of die nog schulden heeft bij de RSZ of de fiscus. Met een architect als rechterhand staat de bouwheer ook sterker in discussies, of het nu om bouwtechnische of financiële zaken gaat. Hij kan de facturen van de aannemer vóór betaling controleren en voert ook een controle uit op de kwaliteit van de werken. Hij houdt de relatie met de aannemer kortom zakelijk en professioneel.Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo