Architectuur

PT Architecten ontwerpt wijkplein Cadix in Antwerpen

Antwerpen heeft een ontwerper gekozen voor het nieuwe wijkplein Cadix. De keuze ging uit naar het Brusselse bureau PT architecten. Het groene plein zal de wijk middels een ponton met het water verbinden en wordt een ontmoetingsplaats voor de (toekomstige) buurtbewoners. De start van de werken is gepland begin 2014.

De raad van bestuur van AG Stadsplanning Antwerpen heeft vandaag de opdracht gegund voor het ontwerp en de uitvoering van het wijkplein Cadix. Het Brusselse ontwerpbureau PT architecten zal deze opdracht met de technische ondersteuning van Grontmij Vlaanderen uitvoeren. Het ontwerpteam kwam als winnaar uit de bus nadat een Open Oproep via de Vlaamse Bouwmeester werd gevoerd. Vijf ontwerpteams kregen de opdracht een ontwerp uit te werken op basis van de projectdefinitie voor het nieuwe wijkplein. Bij de opmaak van dit document is sterk rekening gehouden met de wensen van de buurtbewoners.

Een nieuw plein voor de buurt

Het wijkplein Cadix krijgt een centrale ligging en komt grotendeels te liggen op de parking van het voormalige douanegebouw. Het plein zal van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok lopen, en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats. Het wijkplein ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai, waarover later een tram komt te rijden. Het wordt een ontmoetingsplaats voor de (toekomstige) buurtbewoners. Rondom het plein komen er buurtwinkels en horecazaken. De aanleg van het plein is één van de concrete stappen van de stad om van de Cadix-wijk een nieuwe woonwijk aan het water voor iedereen te maken.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant