Oras en Hansa bundelen krachten

13 oktober 2014 Bron: RCA
Oras en Hansa bundelen krachten
Oras, de Finse producent van kraanwerk voor keukens en badkamers, heeft zijn marktaandeel in Europa fors uitgebreid door de overname van het Duitse Hansa. De eerste fase van de integratie is inmiddels afgerond. Voor België werd er per 1 oktober 2014 een nieuwe juridische entiteit, Hansa Armaturen Belgium NV, opgericht, die op termijn alle producten zal samenbrengen onder de Hansa-vlag.

Oras is marktleider in de Scandinavische landen op het vlak van elektronische kranen, en zocht al langer naar een mogelijkheid om de omzet en activiteiten in de rest van Europa uit te breiden. Die kwam er in september 2013 met de overname van Hansa Metallwerke AG, actief in hetzelfde segment, maar ook verschillend genoeg om een betekenisvolle aanvulling te vormen op het eigen aanbod.

“80% van onze klanten zijn gemeenschappelijk, dus het is logisch dat we samen sterker staan dan als concurrenten”, zegt Kosta Kourtis, directeur Oras Belux. Hij heeft er inmiddels drie Hansa medewerkers uit Zellik bij in de hoofdzetel van Oras in Hasselt, wat het totaal op 11 brengt. “Belangrijkst is de perfecte complementariteit: het zijn beide familiebedrijven, met een geschiedenis van vakmanschap en hoge kwaliteit. Oras staat heel sterk in functionele, elektronische kranen, Hansa is vooral een begrip in design, kijk maar naar hun talloze prijzen. We brengen beide nu samen om van mekaar sterktes te profiteren en een ‘totaalaanbod’ te kunnen brengen.”

Slimme designkranen

Door de naamsbekendheid en aanwezige salescontacten in de nieuwe regio’s zullen op termijn alle producten onder de naam Hansa verenigd worden. Doelpubliek is het ‘betere middensegment’, dat volgens Kosta Kourtis de laatste jaren sterk is uitgehold door de prijsbrekers en aanbieders van goedkoop. “Zo ontstond een brede ‘lagere’ middenklasse, terwijl het betere middensegment verdampte. We vullen die lacune opnieuw met hoogwaardige, waterbesparende slimme designkranen, en nog altijd betaalbaar.”

Hansa is bepaald een gevestigde waarde in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar de merknaam Hansa sowieso blijft bestaan, in Scandinavië blijft Oras gewoon Oras. De Benelux zit daar precies tussenin. Hier blijven beide namen voorlopig naast mekaar bestaan, om op termijn allemaal Hansa te worden. Het europese management heeft er voor geopteerd per 01/10/2014 de nieuwe juridische entiteit Hansa Armaturen Belgium NV op te richten die beide merken zal verdelen, om op termijn allemaal Hansa te worden. “Dat zal stap voor stap gebeuren, zodat onze klanten geen enkel nadeel ondervinden. Integendeel, het aanbod wordt overzichtelijker en breder. En daarmee gaan er voor ons ook nieuwe markten open, zowel bij particulieren, maar ook projecten, de zorgsector, enzovoort”, besluit Kosta Kourtis.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo